Ексклюзиви
пʼятниця, 26 жовтня 2007 07:06

Дмитро Задоя мав право продавати помешкання

У справі продажу братами Задоями власної квартири в Києві на просп. Героїв Сталінграда, що на Оболоні, з"явилися нові, суттєві нюанси.

Тиждень тому "ГПУ" опублікувала матеріал "У нас відібрали мамину квартиру", де було викладено точку зору братів Задоїв та їхнього адвоката Якова Варичева. Редакції стали відомі нові аспекти справи. Нині справа продажу квартири площею 44,6 кв. м трьома рідними братами виглядає по-іншому.

Частину документів розшукали працівники редакції, деякі надав Анатолій Осадчий, директор агентства нерухомості "Полісся".

У розпорядженні юристів агентства нерухомості "Полісся" є довідка, видана 13 лютого 2004 року Дмитрові Задої. Її підписав лікар психіатр київського міського психоневрологічного диспансеру N3 Каганович Б. Б. Диспансер розташований на вул. Фрунзе, 51 й обслуговує Подільський та Оболонський райони столиці. У довідці "Про проходження обов"язкового попереднього та періодичного психіатричних оглядів" стверджується, що Дмитро Васильович Задоя 13 лютого пройшов психіатричний огляд і спеціалісти не виявили жодних протипоказань, які могли б перешкодити Дмитрові виконувати професійні обов"язки. Також зазначено: "протипоказань на продаж житла не виявлено". У диспансері підтвердили, що колись Дмитро перебував на обліку в цьому закладі, та нині він дієздатний. Додали, що чоловік має право здійснювати акт купівлі-продажу, як і інші двоє братів. Анатолій Осадчий пояснює "ГПУ", що цю довідку брокери очолюваного ним агентства нерухомості отримали від Дмитра Задої ще перед продажем квартири. Чоловік надав довідку агентству разом з іншими документами, що засвідчували його право на продаж помешкання.

Після того як брати Задої продали квартиру киянину Володимирові Дроздовському, Оболонський суд ухвалив рішення вважати Дмитра Задою недієздатним. Причому адвокати просили суд визнати їхнього клієнта недієздатним із лютого 2004-го. Але суддя постановив, аби Дмитра визнали недієздатним із самого дитинства.

Згодом Володимир Дроздовський продав куплену квартиру іншому киянинові на прізвище Качан. Та до Дроздовського зателефонував адвокат братів Задоїв Яков Варичев та повідомив, що в нього можуть виникнути великі проблеми через придбане помешкання. Сказав, що документи на квартиру не в порядку. Запропонував вирішити проблеми за гроші. Володимир відмовився та поклав слухавку.

За деякий час розпочався суд. Адвокат братів подав до суду на Дроздовського й теперішнього мешканця квартири на просп. Героїв Сталінграда Качана. Вимагали, щоб повернули помешкання братам. Мовляв, у них забрали квартиру, а гроші не віддали.

Директор "Полісся" Анатолій Осадчий за власною ініціативою був присутній на суді лише раз. Він розповідає "ГПУ", що прийшов на судове засідання добровільно. Хотів розповісти про безпідставність тверджень адвокатів братів Задоїв.

Анатолій Осадчий та юрист "Полісся" Олександр Христенко показали "ГПУ" розписку, що підписували брати після отримання грошей від покупця їхньої квартири Дроздовського. Перша розписка — про отриманий грошовий завдаток перед підписанням договору купівлі-продажу. Тоді братам заплатили більш як 13 тис. грн. Більшість із цієї суми вони витратили на погашення комунальної заборгованості за квартиру (2004-го вона сягала майже 10 тис. грн). Брати написали розписку, що отримали всі гроші з продажу квартири. На ній є підписи трьох братів Задоїв — Дмитра, Тараса й Олега. У суді з цим документом виникла цікава ситуація. Дмитро Задоя стверджував, що не підписував розписок про отримання завдатку та суми від продажу. Однак заявив, що підписи на договорі купівлі-продажу та на довіреності, якою брати Тарас і Олег уповноважили Дмитра представляти їхні інтереси під час продажу, дійсно його. Суддя попросила Дмитра розписатися на папері. Порівнюючи отримані підписи з тими, які не оспорювали, у суду не виникло сумнівів щодо їх автентичності. Сторона Володимира Дроздовського запропонувала адвокатові братів Задоїв провести експертизу почерку підписів на грошових розписках. Хоча Дмитро стверджував, що підпис не його, адвокат Варичев та його клієнт відмовилися від такої експертизи.

Анатолій Осадчий каже: три роки тому поведінка братів не викликала підозр.

— Єдине, на що я звернув увагу, — молодший брат трохи заїкався. Більше нічого дивного чи підозрілого в їхній поведінці не було, — каже він.

Директор агентства стверджує, що на момент укладання угоди квартира була в жахливому стані, потребувала значних грошей на ремонт.

Тиждень тому "ГПУ" надрукувала в статті, посилаючись на Дмитра Задою, що брокер Віра Хоменко, яка займалася продажем помешкання братів, представляла агентство "Полісся". Насправді вона є представником підприємства "Послуги" й до "Полісся" не має жодного відношення. У "Поліссі" пригадують, що Віра Хоменко не хотіла писати розписки про отримання нею комісійних від проданої квартири.




Редакція "ГПУ" вибачається перед агентством нерухомості "Полісся" та його директором Анатолієм Петровичем Осадчим за необ"єктивну інформацію, опубліковану 19 жовтня в статті "У нас відібрали мамину квартиру".

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Задоя мав право продавати помешкання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути