Ексклюзиви
вівторок, 04 грудня 2007 07:13

Дипломати ярмаркували на Львівській площі

Автор: фото: Оксана ХУДОЯР
  Киянка-волонтер Анастасія припрошує відвідувачів спробувати індуські страви на щорічному благодійному ярмарку, який провели на Львівській площі
Киянка-волонтер Анастасія припрошує відвідувачів спробувати індуські страви на щорічному благодійному ярмарку, який провели на Львівській площі

"Та яких 50 гривень? Ви що? За таку книжку? Ану негайно допишіть ще один нолик!" — напівпошепки, сварив працівниць Павло Кривонос, 51 рік, гендиректор ГДІПу (Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв КМДА).

Молода гарна білявка слухняно домалювала чорним маркером нулик на ціннику книги "Україна дипломатична". І та коштувала вже 500 грн.

У суботу кияни мали можливість особисто познайомитися з багатьма послами акредитованих у місті дипломатичних місій. Керівники 38 посольств з"їхалися до Торгово-промислової палати України (вул. Велика Житомирська, 33, Львівська площа) на щорічну благодійну різдвяну виставку-ярмарок. Біля входу — ялинка, навколо неї співали колядки англійською.

Коло будівлі скупчилося півсотні охочих зайти всередину. Члени Міжнародного жіночого клубу проходили за запрошеннями, інші платили за вхід 20 грн.

За словами організаторів, упродовж дня сюди прийшли зо 3 тис. відвідувачів. Дипломати продавали національні страви та сувеніри. Індуси пропонували за 200 грн хустки, а срібні сережки й брошки з позолотою коштували від 600 до 650 грн. Порцію національної страви можна було скуштувати за 10 грн. Торгували курятиною та самосою — конвертиками з листкового тіста із запеченими овочами.

Китайці пропонували чай із трав, зібраних навесні. Китайські ліхтарики з червоного картону коштували 20 грн, а чайний сервіз на чотири персони продавали за 400 грн.

Угорці за 5 грн наливали 100 г сухого токайського вина. США спеціалізувалися на напівфабрикатах. Був соєвий фарш і домашнє печиво швидкого приготування. Італійські дипломати пропонували морозиво. Естонці представляли свою країну теплими вовняними речами. Светри продавав за столиком посол Естонії в Україні Ян Хейн, 46 років.

— Цього року ярмарок успішніший. Прийшло більше людей, — каже Ян Хейн. — Окрім светрів, Естонія продає солодощі, копченого вугра. Ми з дружиною щоліта їздимо на естонський острів Сааремаа. Там домовились із місцевими, вони в"яжуть светри, шкарпетки, рукавички, шапки. Усе з овечої шерсті. Я вже продав кілька дитячих светрів. Коштують вони від 100 до 200 гривень. Але можна торгуватися.

— Таку ярмарку проводимо 15-й раз поспіль. Усі виручені гроші — а це від 100 тисяч доларів до 150 тисяч — організатор, Міжнародний жіночий клуб, перерахує до дитбудинків, — розказує "ГПУ" Павло Кривонос. Він зізнався, що витратив на ярмарку 1500 грн. Придбав китайську вазу за тисячу.

Доки дипломати й кияни ярмаркували, їхні діти вчилися розмальовувати печиво шоколадом.

— Мені тут подобається. Прийшов, аби віддати на благодійність свої гроші. Купив італійську вазу за сто гривень. Але ціни на ярмарку як на пересічного українця — величенькі, — каже "ГПУ" відвідувач Андрій Мейта, 50 років.

Україна, окрім банок із консервованими огірками, не виставила жодної національної страви. Продавали також м"які іграшки й троянди. За одну квітку просили 10 грн. У квітковому магазині напроти Торгово-промислової палати така сама троянда коштувала 15.

Зараз ви читаєте новину «Дипломати ярмаркували на Львівській площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути