середа, 28 травня 2008 07:11

День Африки відсвяткували в День Києва

Автор: фото: УНІАН
  Одягнений у шаровари, вишиванку й папаху темношкірий хлопчик позує поблизу ЦУМу на Хрещатику в неділю, 25 травня. Його привів на святкування Дня Африки батько
Одягнений у шаровари, вишиванку й папаху темношкірий хлопчик позує поблизу ЦУМу на Хрещатику в неділю, 25 травня. Його привів на святкування Дня Африки батько

— Будь ласка, підходьте, беріть листівки! У нас сьогодні — День Африки! — вигукували українською мовою темношкірі в неділю поблизу ЦУМу на Хрещатику.

25 травня, в той час як кияни святкували День міста, українські африканці відзначали День свого континенту. День Африки у столиці України святкували вчетверте, однак темношкірі вийшли у центр міста вперше. Перехожим вони вручали листівки із закликами побороти расизм і ксенофобію. Влаштували невеликий концерт і конкурс африканського танцю. У ньому перемогла киянка.

— День Африки святкували з ініціативи міністерства закордонних справ України. Хотіли провести його масштабніше, але не вистачило часу на підготовку. Захід спрямований проти розвитку у країні расизму й ксенофобії, — пояснює "ГПУ" Ігор Іванченко, 43 роки, начальник відділу країн Африки МЗС.

Минулого тижня міністерство провело круглий стіл на тему співробітництва України та Чорного континенту. Організували також обід із послами африканських країн. На ньому були присутні представники посольств Нігерії, ПАРу, Алжиру, Марокко, Єгипту та Лівії.

Святкування розпочалося о 14.00. Обійшлося без конфліктів зі скінхедами.

День Африки на Південному континенті святкують 25 травня, на честь Організації африканської єдності, створеної 1963-го.

Ігор Іванченко каже: загалом в Україні живуть 15 тис. африканців. Скільки саме проживають у столиці, в МЗС сказати точно не змогли.

Напади на темношкірих у місті почастішали протягом 2006–2008-х. За два роки преса писала більш ніж про 20 випадків побиття на етнічному ґрунті. Один з останніх резонансних злочинів — убивство 27 січня темношкірого студента із Конго 18-річного Жозефа Бунта на Нивках.

Зараз ви читаєте новину «День Африки відсвяткували в День Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути