У четвер пенсіонер Василь Мартинюк, 70 років, приїхав із Південної Борщагівки на Житній ринок, що на Подолі. Хотів купити дешевого м"яса до свят.
— Ну то й що, що далеко! Зате м"ясо обійдеться дешевше. Кажуть, хороше, з Рівненщини. Це Юля до Пасхи виділила, — каже чоловік, спираючись на костур. — А почув я про це по радіо. Жінка пішла дивитися, яке там м"ясо залишилося. Постоїмо ще з півгодини — й візьмемо. До свята ж хочеться м"ясного.
24 квітня з Радивилівського комбінату Рівненщини до міста привезли 5 т дешевого м"яса. Вантажівки під"їхали до подільського ринку о 5.30. Далі свинину доставили на три великі міські комунальні ринки — Володимирський, Бессарабський, Житній. Розвезли також і на декілька районних ринків.
На Житньому залишили 2 т м"яса. До вечора розпродали майже все. Дешеву свинину реалізовували з двох сусідніх прилавків. Василь Мартинюк стояв у черзі останнім. Упродовж трьох хвилин за ним зайняли чергу ще четверо киян. О п"ятій вечора охочих купити дешеве м"ясо не меншає. Черга розтяглася на 10 м. Кілограм сала з Рівненщини коштував 8 грн, ошийок — 30, кілограм лопатки — 27. Найдорожче продавали биточки — за 35 грн. Як правило, кілограм звичайної свинини коштує на Житньому 50–60 грн.
Черги розтяглися на 15–20 метрів.
— Усім вистачить! Хіба ж це черга? От у радянські часи ще й не такі були, — переговорюються жінки між собою.
— Люди з семи ранку стоять, одні вистояли три години. Є й такі, що по три туші купували, — каже "ГПУ" адміністратор Житнього Світлана Чапалюк, 55 років. — А інші продавці, бачте, невдоволені. У такий час їх уже немає, а це — стоять. Бо конкуренція. М"ясо привезли хороше, свіже.
Біля постійних торговців на Житньому черг немає взагалі. Лише інколи хтось проходить повз них.
— Та те дешеве м"ясо — ніяке! Жінка підходила, показувала. Товстий шар жиру, кістка, а м"яса — трохи, — іронічно посміхаючись, каже кореспонденту продавщиця.
— А може, те м"ясо польське, приморожене. А ми веземо з Вінниччини, — каже Олександр Приходько, 40 років, продавець. — У мене екологічно чисте. Телятину продаємо по 40–45 гривень, а свинину — по 50–60. Сьогодні ми знизили ціни. Бо вони перебивають покупців дешевим товаром. Але в Дніпропетровську перед святами свинину продають по 100 гривень за кілограм. Ціни на неї скрізь високі.
— Я за те, аби дешеве м"ясо з Держрезерву продавали хоча б раз або двічі на тиждень. Це ж для малозабезпечених, багаті його не купують, — розповідає Ірина Кравцова, директор Житнього ринку.
Не вдалося переговорити з двома продавщицями, які того дня реалізували дешеве м"ясо з Держрезерву. Жінки працювали безперервно.
Того ж дня на ринках продавали борошно з Держрезерву. Його привезли з Одеської та Сумської областей. Кілограм цінили в 2,40 грн. Але за борошном черг не було.
Коментарі