субота, 26 квітня 2008 07:11

Черга за м"ясом розтяглася на десять метрів

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Черга за м’ясом із Держрезерву в четвер, 24 квітня, на подільському Житньому ринку
Черга за м’ясом із Держрезерву в четвер, 24 квітня, на подільському Житньому ринку

У четвер пенсіонер Василь Мартинюк, 70 років, приїхав із Південної Борщагівки на Житній ринок, що на Подолі. Хотів купити дешевого м"яса до свят.

—  Ну то й що, що далеко! Зате м"ясо обійдеться дешевше. Кажуть, хороше, з Рівненщини. Це Юля до Пасхи виділила, — каже чоловік, спираючись на костур. — А почув я про це по радіо. Жінка пішла дивитися, яке там м"ясо залишилося. Постоїмо ще з півгодини — й візьмемо. До свята ж хочеться м"ясного.

24 квітня з Радивилівського комбінату Рівненщини до міста привезли 5 т дешевого м"яса. Вантажівки під"їхали до подільського ринку о 5.30. Далі свинину доставили на три великі міські комунальні ринки — Володимирський, Бессарабський, Житній. Розвезли також і на декілька районних ринків.

На Житньому залишили 2 т м"яса. До вечора розпродали майже все. Дешеву свинину реалізовували з двох сусідніх прилавків. Василь Мартинюк стояв у черзі останнім. Упродовж трьох хвилин за ним зайняли чергу ще четверо киян. О п"ятій вечора охочих купити дешеве м"ясо не меншає. Черга розтяглася на 10 м. Кілограм сала з Рівненщини коштував 8 грн, ошийок — 30, кілограм лопатки — 27. Найдорожче продавали биточки — за 35 грн. Як правило, кілограм звичайної свинини коштує на Житньому 50–60 грн.

Черги розтяглися на 15–20 метрів.

— Усім вистачить! Хіба ж це черга? От у радянські часи ще й не такі були, — переговорюються жінки між собою.

— Люди з семи ранку стоять, одні вистояли три години. Є й такі, що по три туші купували, — каже "ГПУ" адміністратор Житнього Світлана Чапалюк, 55 років. — А інші продавці, бачте, невдоволені. У такий час їх уже немає, а це — стоять. Бо конкуренція. М"ясо привезли хороше, свіже.

Біля постійних торговців на Житньому черг немає взагалі. Лише інколи хтось проходить повз них.

— Та те дешеве м"ясо — ніяке! Жінка підходила, показувала. Товстий шар жиру, кістка, а м"яса — трохи, — іронічно посміхаючись, каже кореспонденту продавщиця.

— А може, те м"ясо польське, приморожене. А ми веземо з Вінниччини, — каже Олександр Приходько, 40 років, продавець. — У мене екологічно чисте. Телятину продаємо по 40–45 гривень, а свинину — по 50–60. Сьогодні ми знизили ціни. Бо вони перебивають покупців дешевим товаром. Але в Дніпропетровську перед святами свинину продають по 100 гривень за кілограм. Ціни на неї скрізь високі.

— Я за те, аби дешеве м"ясо з Держрезерву продавали хоча б раз або двічі на тиждень. Це ж для малозабезпечених, багаті його не купують, — розповідає Ірина Кравцова, директор Житнього ринку.

Не вдалося переговорити з двома продавщицями, які того дня реалізували дешеве м"ясо з Держрезерву. Жінки працювали безперервно.

Того ж дня на ринках продавали борошно з Держрезерву. Його привезли з Одеської та Сумської областей. Кілограм цінили в 2,40 грн. Але за борошном черг не було.

Зараз ви читаєте новину «Черга за м"ясом розтяглася на десять метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути