Ексклюзиви
середа, 14 березня 2007 16:52

Арку в центрі прикрасили бруклінською жебрачкою

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянка Світлана Деревенко, 24 роки, вже рік працює на Саксаганського, 12. Роботу Свун побачила вперше кілька днів тому
Киянка Світлана Деревенко, 24 роки, вже рік працює на Саксаганського, 12. Роботу Свун побачила вперше кілька днів тому

КИЯНКА Олена Федоренко, 68 років, щодня спілкується з картиною, наклеєною в куті арки будинку N12 на вул. Саксаганського (центр, Печерськ).

— Щодня йду в магазин, до лікарів, і здороваюсь із нею, як із родичкою. Вдивляюся у вистраждане обличчя цієї жінки. Через очі  вона наче відкриває мені свою душу. Деколи по півгодини стою перед нею, доки не відчую сліз на обличчі. Уже тоді прощаюсь і йду собі, — розповідає "ГПУ" Олена Петрівна, мешканка вул. Саксаганського, 12.

Наклеєне на стіну паперове зображення жінки у повний зріст з"явилося в арці місяць тому.

Хто саме прикрасив арку, Олена Федоренко не знає. Але переконана, що раніше десь бачила жінку з картини. Її риси — знайомі. Якщо уважніше придивитися, видно кожен штрих мазка.

— І дощі були, й сніг, а вона не зіпсувалася. Тільки якісь недобрі люди обдерли їй руку, — вдивляється в малюнок пані Олена.

У гуртожитку двірників Печерського району, розташованому в цьому ж дворі (Саксаганського, 12б), про картину почули вперше від "ГПУ". Кажуть, жодного разу не помічали її.

Аплікацію на Саксаганського зробила Свун, 30-річна художниця з Нью-Йорка. Вона винайшла власну техніку. Спершу малює на картоні, потім усе переносить на папір, вирізає та наклеює зображення на стіни. Потім наносить на нього кольори. Роботи Свун (серед них є жінка з таким самим обличчям, як і на Саксаганського) досі можна побачити в залі N2 "Пінчук-Арт-Центру", що на Бессарабці. Там виставили твори молодих митців України та США.

— Американка вперше відвідала Україну та Київ. Свун — вулична художниця, має своєрідну "візитку" — залишати власні картини на стінах міст, де вона побувала вперше. Усі образи малярка бере із жебраків бруклінських вулиць, де вона мешкала кілька років, — пояснює "ГПУ" Денис Казван, 30 років, представник "Пінчук-Арт-Центру".

Натхнення до художниці приходить виключно вночі. Усі роботи в центрі Пінчука Свун створювала тільки після опівночі. У США за малюнки на стінах можуть покарати. Закінчивши працювати на день раніше, Свун вирішила прикрасити будинок на Саксаганського. Говорять, що вона кілька днів мешкала на вул. Шота Руставелі, неподалік від уподобаної арки.

— Так, це робота Свун. Але ви не знайдете її свідків. Американка робить усе таємно, серед ночі, — переконаний Денис Казван.

Зараз ви читаєте новину «Арку в центрі прикрасили бруклінською жебрачкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути