Скошену траву скидають у компостну яму

— Років сім мучився зі скошеною травою, — говорить 43-річний Василь Оксенюк із села Горенка під Києвом. — Весь двір займає газон. З весни по осінь кошу його. Щотижня маю 10–12 повних тачок трави.

Раніше Василь вивозив скошену траву у яр за город. Сусідів поряд не було, тому скидав на купу. Коли довколишні ділянки забудували, дівати траву стало нікуди.

— Спочатку складав у кутку города, — каже. — Але то не вихід. Трава пріє, гниє, смердить на весь двір. Навколо рояться мухи, мошкара. Під травою земля так перепріває, що нічого не росте на 3 метри довкола.

Згодом змайстрував компостну яму з дощок.

— Теж не варіант, — розповідає. — Цей гігантський дерев'яний ящик у центрі двору його не прикрашає. Смердить, мух притягує. Та й гратися з компостом ніколи. Його ж то поливати треба, то плівкою вкривати, то розкривати. І компост виходить неякісний. Це ж не від кінського гною.

Позаторік викопав у дворі яму діаметром 2 м і стільки ж — завглибшки. Опустив два бетонні кільця, накрив кришкою, змонтував люк. Об'єм ями становить 5,6 куб. м.

— Люк поставив квадратний, прикрутив ручку й завіси, — говорить Василь Оксенюк. Вийшли невеликі акуратні двері розміром 60 на 60 сантиметрів. Їх легко відкривати й закривати. Кошу траву і все скидаю в яму. За один покіс заповнюю десь третину об'єму, але за день-два — утрамбовується. Періодично заливаю яму водою, вкидаю пакетик бактерій, щоб перегнивало швидше. У дворі тепер порядок. Єдиний клопіт — раз на два роки з ями треба витягувати весь мул. Звичайний асенізатор не підходить, замовляю мулосос. Може тягнути відносно тверді відходи.

Зараз ви читаєте новину «Скошену траву скидають у компостну яму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути