Ексклюзиви
четвер, 04 грудня 2008 17:29

Наум Грамотник наставляє "на ум"

8 грудня, понеділок — преподобного Петра Мовчальника, який у 9 років покинув сім"ю, усамітнився в печері. Там провів у молитвах 90 років. Мав дар чудотворення, зцілення недугів і вигнання бісів (V ст.) Згадують священномученика Климентія, Папу Римського, якого імператор Троян заслав до Херсонеса (нині Севастополь). Там 101 року язичники прив"язали його до якоря й утопили в морі.

9 грудня, вівторок — Юріїв день, установлений на честь освячення Георгіївського (Юріївського) храму, збудованого Ярославом Мудрим (у хрещенні Георгієм) на честь свого ангела-охоронця. Казали: "Є два Юр"я й обидва дурня: один холодний, а другий голодний: до весняного (6 травня) ніколи не буває тепла, до зимового — холоду". Скільки на зимового Юрія снігу, стільки на весняного трави.

10 грудня, середа — ікони Божої Матері "Знамення". За легендою, захистила Новгород від нападу князів під проводом Андрія Боголюбського.

11 грудня, четвер — мученика та сповідника Стефана Нового (VІІІ ст.). Виступив проти іконоборства, молитвами й образами зцілював хворих і творив чудеса. За це був страчений за наказом імператора Костянтина Копроніма.

12 грудня, п"ятниця — мученика Парамона, у ІІІ ст. страченого разом із 370 християнами. Напередодні свята Андрія розпочиналися ігрища молоді. Дівчата опівночі ворожили, щоб побачити вві сні жениха. Вірили, що в ніч на Андрія всі діжі, в яких печуть хліб, сходяться на сповідь і обговорюють своїх господинь: чи дбайлива в хазяйстві, чи не лихословить при діжі. Якщо цієї ночі вода в річці тиха, то зима буде рівна, якщо бурхлива — з хурделицями.

13 грудня, субота — святого Андрія, який першим з апостолів пішов за Христом, за що названий Первозванним. За переказами, Андрій проповідував у скіфів. На березі Дніпра, де нині Київ, поставив хреста і прорік: "На цих горах засяє благодать Божа й буде велике місто". Якщо цього дня йде сніг, то цілий тиждень чекай хурделиць.

14 грудня, неділя — пророка Наума Грамотника (VІІ ст. до Р.Х). Вважали, що він наставляє "на ум" школярів. Батьки в церквах замовляли молебень святому, аби їхні діти добре вчилися у школі. Вітали й частували священиків і вчителів.

Зараз ви читаєте новину «Наум Грамотник наставляє "на ум"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути