четвер, 17 липня 2008 15:38

На Літню Казанську треба рвати кріп

21 липня, понеділок — святого великомученика Прокопія (ІV cт.). Наближений до імператора Діоклітіана, був направлений проконсулом до Олександрії в Єгипет. Дорогою йому з"явився Господь, після чого Прокопій став ревним християнином. Схопили його за доносом матері-язичниці й після тривалих тортур стратили. Святкують явлення ікони Пресвятої Богородиці, що сталося після пожежі в місті Казані 1579 року.

На Літню Казанську жінки до схід сонця рвуть кріп, лікарські трави й миють ними голову, щоб не боліла. До свята печуть пиріжки із кропом. На Прокопа-жниваря жнивують на повну: "Як прийде Прокіп"я, не буде нива без кіп"я". До свята випікають свіжі перепічки з нового врожаю: "Добрий Прокіп приніс у хату новий хліб". На Прокопа не працюють у полі, в лісі, щоб не накликати бурю, град, вихор, пожежу від блискавки.

22 липня, вівторок — священомученика Панкратія, висвяченого святими апостолами Петром і Павлом на єпископа сицилійського міста Тавроменії. Багатьох навернув до християнської віри, за що розлючені язичники побили його камінням. Із Панкратія починається період гроз.

23 липня, середа — преподобного Антонія Печерського, засновника чернецтва на українських землях (Х ст.). Народився на Чернігівщині, юнаком відвідав Афон у Греції, де прийняв постриг. 1051 року поселився у печері на київських пагорбах і створив тут Печерський монастир. Лікував немічних і прославився даром цілительства. Помер 1073 року.

24 липня, четвер — рівноапостольної великої княгині Ольги (Х ст.). Дружина київського князя Олега, Ольга після смерті чоловіка успішно управляла державою, налагодила дипломатичні стосунки з Константинополем, де прийняла християнство. Померла 969 року. Справляють панахиди за померлими.

25 липня, п"ятниця — мученика Прокла, що постраждав за віру під час гоніння на християн у ІІ ст. У народі кажуть: "На Прокла — великі роси, поле від роси промокло". Особливо росяними бувають ясні й безвітряні ночі. Знахарки вважають ці роси цілющими для очей, ревматизму, хвороби ніг.

26 липня, субота — собор архангела Гавриїла. За церковним ученням, архангел Гавриїл — сила Божа, в перекладі — прозвісник і служитель божественної всемогутності. Якщо цього дня сухо — чекай гарної осені. Вважають "сердитим" днем, утримуються від роботи в полі, щоб Гавриїл, який "завідує громами", не спалив кіп.

27 липня, неділя — преподобного Онисима-чудотворця з міста Магнезії (ІІ ст.). Мокре літо — осінь ясна, літо мокре й тепла осінь — на довгу зиму.

Зараз ви читаєте новину «На Літню Казанську треба рвати кріп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути