вівторок, 30 грудня 2008 15:37

Морозне Різдво до врожайного року

5 січня, понеділок — преподобного Нифонта, єпископа Критського (IV cт.). Юнаком вів гріховне життя. Після тривалої молитви до Матері Божої побачив, як її лик на іконі просвітлився й Богоматір усміхнулася йому. Нифонт покаявся і змінив життя. Отримав дар розпізнавати злих духів, бачити відхід душі після смерті. Був обраний єпископом міста Констанції на Криті. Нифонта вважають захисником від підступів і наслання злих сил. На Нифонта завершуються всі справи в Господі, прибирання хати до Різдвяних свят.

6 січня, вівторок — надвечір"я Різдва Христового, Свят-вечір. Протягом дня утримуються від їжі, із першою зіркою після спільної молитви запалюють свічу і вся сім"я сідає за стіл. На ньому стоїть дев"ять або 12 пісних страв: борщ, капуста, риба, голубці із крупами, пироги з пісними начинками. Основні страви — кутю й узвар із сухофруктів — хазяйка несла на покуть у рукавицях, щоб багатим і вдалим був цілий рік. Діти квокчуть, бекають, мекають, хрюкають, щоб велась худоба. Хазяїн із кутею тричі обходив господу, пригощаючи нею всю живність, щоб плодилася-родилася і не хворіла. Запрошував на вечерю Мороза, щоб не морозив врожай. На Різдво сніг і мороз — на врожайний рік.

7 січня, середа — Різдво Ісуса Христа — одне з найбільших християнських свят. Не прийняти колядників — погана прикмета на рік.

8 січня, четвер — собор Пресвятої Богородиці. Вшановують ікони: Віленську Остробрамську, "Трьох радостей", " Милостива" та "Блаженне чрево". До них жінки звертаються з молитвами про зачаття дітей, вдалі пологи, здоров"я потомства.

9 січня, п"ятниця — апостола, першомученика й архідиякона Степана (І ст.). Першим прийняв муки за Христа: юдеї обмовили його перед синедріоном у богохульстві, за що Степана забили камінням до смерті.

10 січня, субота — святих апостолів із 70 учнів Христа, перших дияконів: Никанора, Прохора, Тимана, Пармена (І ст.).

11 січня, неділя — вшановують 14 тис. немовлят, убитих царем Іродом у Віфлеємі. Згадують преподобного Марка Гробокопателя із Києво-Печерського монастиря (ХІ-ХІІ ст.). Копав печери й могили, ніколи не брав за свою працю платні. Якщо хтось платив, віддавав бідним. Замість пояса носив залізний ланцюг. Вільний від праці час присвячував молитві, мав дар чудотворення.

Зараз ви читаєте новину «Морозне Різдво до врожайного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути