Ексклюзиви
четвер, 17 квітня 2008 15:14

Дощ на Великдень віщує гарний урожай

21 квітня, понеділок — останній тиждень Великого посту називається Страсним. Церква згадує події останніх днів земного життя Ісуса Христа. У народі тиждень називають Білим, або Чистим. Вірять, що все посіяне буде "чисте" — без бур"янів.

22 квітня, вівторок — преподобномученика Вадима, архімандрита Персидського, кинутого до в"язниці за проповідь християнської віри (ІV ст.). "Багато хрущів — на врожай проса".

23 квітня, середа — Велика середа. Цього дня один із учнів Христа Юда Іскаріот зрадив свого Вчителя за 30 срібляників. Знаючи, що Ісус часто буває в Гефсиманському саду, привів туди стражників. Згодом Юда покаявся, кинув у храмі гроші, а сам повісився.

24 квітня, четвер — Великий четвер: згадується встановлення Таїнства Євхаристії — Причастя Тіла і Крові Христової. Під час служби читають 12 уривків із Євангелій. Віруючі стоять зі свічками, які треба принести додому й випалити ними на сволоку хрести. Вони захищають хату від пожежі. Чистий четвер уважають днем очищення від хвороб і всього лихого. До схід сонця родина мусить скупатися, адже "на світанку навіть ворон купає своїх дітей". Затемна хазяйки на порозі пряли навпаки нитки, якими перев"язували руки, щоб не ломило кості, а худобі ноги — щоб "не охроміла". Згадують мученика Антипія (І ст.), якого просять про зцілення від зубного болю та про допомогу відшукати загублене.

25 квітня, п"ятниця — Страсна п"ятниця: згадується хресна смерть Христа, покладання Його до гробу. Дотримуються суворого посту й утримуються від будь-якої роботи. Дозволяється тільки садити розсаду капусти й цибулю, пекти паски. У Галичині, на Волині й Поділлі це роблять у четвер.

26 квітня, субота — Страсна субота: згадується зішестя Христа в пекло, виведення звідти душ старозавітних праведників і перемога над владою смерті.

Фарбують яйця: вважається, що крашанки, приготовані цього дня, зберігаються протягом усіх свят, відвертають "напасті злого чоловіка".

27 квітня, неділя — Воскресіння Христове, Великдень, Пасха. Святкова служба відбувається в усіх храмах у ніч на неділю. Прийшовши додому, вмиваються водою, в яку кидають крашанку, щоб бути здоровим і красивим. Розговляються свяченим яйцем і паскою. Цього дня вітаються "Христос воскрес!" і христосаються навіть із ворогом.

Дощ на Великдень віщує гарний урожай.

Зараз ви читаєте новину «Дощ на Великдень віщує гарний урожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути