четвер, 22 травня 2008 18:11

До Федора висаджують квасолю

26 травня, понеділок — мучениці Гликерії. 177 року її віддали на розтерзання левам. На Ликерії-гречкосійки радять сіяти гречку. Вона буде врожайною як на зерно, так і на цвіт. Якщо до цього дня з"являться комарі — до гарного врожаю ягід.


27 травня, вівторок — святого мученика Ісидора з о. Хіос поблизу Олександрії (ІІІ ст.). Римський воїн Ісидор відмовився приносити жертви язичницьким богам. За це прийняв мученицьку смерть. Якщо на Сидора холодно і похмуро, літо буде холодним. Як день ясний — добре вродять огірки. Господиня цього дня перев"язувала червоною ниткою цвіт на них і примовляла: "Як густо цей пояс в"язався, щоб так і мої огірки густо в"язалися у пуп"янки, в огудини".


28 травня, середа — преподобного Пахома Великого, який у ІV ст. заснував у Єгипті на березі Нілу перший монастир. Вважалося, що після Пахома вже не буває приморозків, до цього дня земля достатньо прогрівається, і можна ходити босоніж. "Прийшов Пахом — тішся теплом". День теплий — літо буде теплим. На Пахома радять нічого не сіяти, бо не вродить.


29 травня, четвер — преподобного Феодора Освяченого, який у 14 років втік із дому до монастиря Пахомія Великого в Єгипті (ІV ст.). Прославився даром переконання і чудотворення. До Федора радять закінчити саджання квасолі. Якщо травень прохолодний і дощовий — буде гарний врожай хліба і городини.


30 травня, п"ятниця — учня Андроніка і святої Юнії (І ст.). Вони проповідували Євангеліє язичникам у Панонії, де прийняли мученицьку смерть. Соняшники варто садити або до сходу сонця, або по заході, щоб горобці не "пили" їх. Колись, як зовсім стемніє, господині оббігали грядки, скинувши з себе сорочку і примовляючи: "Як не може по світу голе ходити, щоб так не могли горобці моїх соняшників пити!".


31 травня, субота — святого Феодота (Богдана) з малоазійського міста Анкіра (ІІІ–IV ст.). Він переховував християн у своєму домі, таємно проводив богослужіння. За викриття язичницьких забобонів прийняв мученицьку смерть від меча. Якщо до Федота "розів"ється дуб" — покриється листям — рік буде врожайним.


1 червня, неділя — священномученика Патрикія, єпископа малоазійського міста Прусси. Язичники відрубали йому голову (100 рік). Зацвіла горобина — час висаджувати помідори. Буйне її цвітіння віщує гарний врожай льону, пізнє — на теплу горобину осінь. До Патрикія завершують сіяти льон.

Зараз ви читаєте новину «До Федора висаджують квасолю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути