Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2021 01:13

З'ясували, коли люди почали виготовляти одяг

З'ясували, коли люди почали виготовляти одяг
У печері знайшли виробництво одягу віком 120 тис. років. Фото: iScience

Американські археологи знайшли інструменти для виготовлення одягу віком 120 тис. років на заході Марокко в печері контрабандистів.

У давнину в печері розташовувалася стоянка кроманьйонців, повідомляє iScience.

Знахідка є найбільш раннім свідченням виготовлення і використання одягу. Усього знайшли 62 вироби з кісток, один - з зуба кашалота. Для створення голок кістки полірували для гладкості, вискоблювали кісткові заготовки за допомогою кам'яного інструмента або били по кістці каменем. Вчені знайшли лопатки різних розмірів для вичинки шкіри.

Це найраніше задокументоване використання зубів морського ссавця. На зубі є ушкодження, які могли з'явитися природним шляхом. Точну причину ушкоджень встановлять наступні дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли найстаріші останки Homo sapiens

Також в печері знайшли інші кістки тварин зі слідами порізів. На них є ушкодження, характерні для процесу зняття шкури заради отримання хутра. Заради хутра вбивали піщаних лисиць, шакалів і лісових кішок.

У Марокко знайшли найдавніше в світі кістяне знаряддя. Ножі виготовили представники атерійської культури середнього палеоліту. Атерійська культура існувала на півночі Африки 145-20 тис. років тому. Знахідка доводить, що ця культура мала унікальну технологію виготовлення кістяних знарядь. У них вона з'явилася на 40 тис. років раніше, ніж у неандертальців.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували, коли люди почали виготовляти одяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути