Ексклюзиви
неділя, 24 травня 2020 12:27

Знайшли отруєну стрілу, якій 60 тис. років

Знайшли отруєну стрілу, якій 60 тис. років
Кістяний наконечник стріли з отрутою сприйняли за знаряддя сучасних мисливців-збирачів Фото: theconversation.com

Учені проаналізували кістяний наконечник стріли первісних людей та встановили, що його обмастили отрутою понад 60 тис. років тому.

Артефакт розкопали ще у 1960-х роках у давніх шарах однієї з печер річки Класіс, яка розташована на східному узбережжі ПАР. Він нагадував тисячі кісткових наконечників стріл, якими користувались корінні мисливці-збирачі у XVIII - XX ст. Саме через неправильне датування його вважали нікчемною знахідкою, повідомляє The Conversation.

Лише нещодавно, в ході дослідження було чітко встановлено вік та виявлено сліди чорного органічного залишку - отрути, розподіленої поверхнею кістки. Хімічний аналіз невідомої речовини вказав, що вона складалася з багатьох інгрідієнтів, але які саме органічні сполуки увійшли до рецепту покажуть лише наступні дослідження. Також мікроскопічний аналіз встановив, що елементи стріли були склеєні органічним клеєм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Полтавою знайшли фрагмент зброї мисливця-монгола

Учені наголошують, що принаймні 100 тис. років тому люди на півдні Африки поєднували кілька інгредієнтів, щоб утворити кольорові пасти, можливо, для прикраси чи захисту шкіри. До 70 тис років тому вони у декілька етапів виготовляли клеї та інші складні сполуки, а нинішня знахідка вказує, що використання отрути на стрілах відбулося на багато тисяч років раніше ніж в інших африканських регіонах. Її наявність значно спрощувала полювання.

Використання первісними людьми таких складних технічних елементів свідчить про розвинену пізнавальну здатність, що включає поняття абстрактної думки, міркування за аналогією та здатність "мислити нестандартно".

На півдні Норвегії на краю льодовика Йотунхейма на висоті 2050 м знайшли давню стрілу. Її довжина складала близько 18 см, вага - близько 30 г. Танення льоду дозволило артефакту звільниться від криги

Зараз ви читаєте новину «Знайшли отруєну стрілу, якій 60 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути