Ексклюзиви
неділя, 08 липня 2018 01:10

Знайшли невідому комедію Гулака-Артемовського про купальську ніч

Знайшли невідому комедію Гулака-Артемовського про купальську ніч
Іван Соколов. Ніч на Івана Купала. 1856 рік Фото: religie.wiara.pl

До свята Івана Купала співак і композитор Семен Гулак-Артемовський написав комедію-водевіль "Ніч напередодні Іванова дня". Нотний матеріал знайшли в Центральній музичній бібліотеці Санкт-Петербурзького театру опери та балету.

Цей твір був поставлений у Санкт-Петербурзькому Александрінському театрі 26 травня 1852 року. У ньому автор з великим успіхом виконав колоритну роль старости.

Події комедії відбуваються в рідних для Гулака-Артемовського краях - Городище, Мліїв, Валява та яр Макітерка. Тут він співав у 1844 році.

У творі йдеться про кохання шляхетного поміщика Борашка до молодої вдови Софії Петрівни. Вона також не байдужа до нього. Та на заваді стають заздрісники - пихатий пан Смолинський і адвокат Косулін. Вони прагнуть перешкодити закоханим, бо хочуть одружитися із жінкою- красунею.

Намовляють Борашка у ніч на Івана Купала йти до лісу й шукати чар-зілля папороті, аби приворожити ним Софію. Що той і робить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арештували за виконання "Ще не вмерла Україна"

Смолинський одягає коров'ячу шкуру і з'являється в ній до молодого чоловіка наче нечиста сила. Віщує Борашку про смерть щойно він зізнається Софії Петрівні у коханні.

Однак Борашко не злякався закляття й освідчується Софії. У цей час пастух приносить знайдену у лісі шкуру й табакерку Смолинського – речові докази його перевдягання. Все закінчується весіллям Борашка і вдови.

Справжньою окрасою твору вважають пісню "Ой летіла зозуленька". Вона потім стала народною.

16 лютого 1813 року в містечку Городище, що на Черкащині народився автор першої української опери "Запорожець за Дунаєм" Семен Гулак-Артемовський.

Одинадцятилітнього Семена батько, священик Покрівської церкви Степан Артемовський, відвіз до Києва до духовного училища аби дати йому гарну освіту. Зараз в Києві на Набережно-Хрещатинській вулиці, на будинку 31 висить меморіальна дошка, присвячена Семенові Гулаку-Артемовському. Тут він навчався у 1824-1830 роках.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли невідому комедію Гулака-Артемовського про купальську ніч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути