пʼятниця, 18 січня 2019 23:43

Знайшли найдавнішу таблицю хімічних елементів

Знайшли найдавнішу таблицю хімічних елементів
Таблицю хімічних елементів 1880-х знайшли у Шотландії. Фото: gizmodo.com

Найстарішу таблицю хімічних елементів знайшли в лабораторії Університету Сент-Ендрюс в Шотландії під час прибирання. Її виготовили у 1880-х.

Складське приміщення хімічного факультету не прибирали від 1968-го. Серед безладу виявили купу згорнутих навчальних таблиць, пише Gizmodo.

Коли хімік Алан Ейткен розгорнув одну з діаграм, він побачив стару версію періодичної таблиці елементів. Вгорі був заголовок, написаний німецькою: Periodische Gesetzmässigkeit der Elemente nach Mendeleieff, що перекладається як "Періодична регулярність елементів по Менделєєву". Таблиця була надзвичайно крихкою, деякі шматки розсипалися в руках Ейткена. Судячи з усього, папір був дуже старим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Єгипті відкрили 2 гробниці з унікальними розписами

Детальне дослідження таблиці і її походження підтвердили ці підозри. Таблиця з'явилася в університеті приблизно в 1885 році. Це тепер найстаріша з відомих діаграм для класних кімнат, яка відображає періодичну таблицю елементів.

Періодична таблиця була вперше розроблена російським хіміком Дмитром Менделєєвим в 1869 році. Він переглянув свою діаграму 1871-го. Нещодавно виявлена ​​діаграма дуже схожа на переглянуту версію, але з важливими відмінностями.

У Рогатині на Івано-Франківщині місцеві мешканці передали повстанський архів директорові Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Русланові Забілому. Архів знайшли 17 січня.

У лісі під Рогатином 3 місцевих знайшли польський бідон з-під молока

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдавнішу таблицю хімічних елементів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути