пʼятниця, 20 квітня 2018 13:02

Розкопали мавзолей римського імператора

Розкопали мавзолей римського імператора
У мавзолеї знайшли скульптуру імператора. Фото: Tanjug

На сході Сербії археологи виявили давньоримський мавзолей.

Його знайшли на розкопках давньоримського міста Вімінаціум. Мавзолей міг належати римському імператору Марку Аврелію Каріну, повідомляє Tanjug.

У споруді знайшли мармурову голову в лавровому вінку - символі імператорської влади. Пам'ять про мавзолей намагались знищити під час Damnatio memoriae (Прокляття пам'яті). У Стародавньому Римі намагалися знищити пам'ять про узурпаторів та імператорів, які зганьбили себе.

"Ми датуємо мавзолей III століттям нашої ери. Це безсумнівно останній притулок особи високого рангу. Про таке ґрунтовне знищення пам'яті, як Damnatio memoriae, коли повністю піддавалися забуттю всі імена та праці людини, можна говорити лише тоді, коли це був імператор", - заявив керівник розкопок Міомір Корача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенатор купив трон імператора Римської імперії на аукціоні

Марк Аврелій Карін воював із силами майбутнього імператора Діоклетіана. Його людей розбили в битві на притоці Дунаю Марге, сучасна Сербія. Припускають, що Каріна вбили змовники.

Розкішний римський будинок періоду імператора Адріана - це найновіша археологічна знахідка, яку виявили під час прокладання нової лінії метро в Римі.

Руїни "командирського будинку" ІІ ст. н.е. знайшли під час роботи на центральному вокзалі станції Амба Арадам-Іппоніо для Метро "С". Там 2 роки тому археологи вже зробили сенсаційне відкриття армійської казарми, якій майже 1800 років.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали мавзолей римського імператора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути