Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2020 08:21

Живий товар збував удесятеро дорожче

Живий товар збував удесятеро дорожче
Ловець диких тварин Елліс Джозеф і мавпа позують для фото. Фото: З архіву Національної бібліотеки Австралії

Перший у світі ловець диких тварин для зоопарків американський бізнесмен Елліс Джозеф 29 жовтня 1920-го привіз з Сіднея в Нью-Йорк на пароплаві Bellbuckle більше 4 тис. птахів, тварин і рептилій для зоопарків США. Це найбільший вантаж диких звірів у зоопарки на той час.

Елліс Джозеф народився в Індії у змішаній індійсько-єврейській родині. Родина переїхала в США, з дитинства цікавився лише тваринами – дикими та свійськими та можливостями заробити на них.

Коли став повнолітнім – сам їздив на пароплаві у Африку, Австралію, Мексику за живим товаром, який збував у США з націнкою у 10-20 разів. Вирішив зайнятися серйозним бізнесом – ловлею диких і екзотичних тварин і їх продажем. Якраз почався розквіт зоопарків у Європі і США, директори шукали постачальників звірів з усього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До найстарішого зоопарку світу не дозволяли заходити всім охочим

Щоб захопити звіра живим, мисливці використовували пастки та отруйні чи снодійні уколи. Елліса захисники тварин називають живодером. Часто, аби упіймати потрібного віку та виду тварину, він убивав 5-6 інших. Кожна третя впольована ним тварина помирала під час подорожі океаном. Він спеціально ловив більше, аби довезти хоч когось живим. Інколи навіть не знав, чим годувати впійману екзотичну тварину чи як лікувати. Та навіть на мертвих тваринах він заробляв – їхні шкури та кістяки продавав в зоологічні музеї та колекціонерам, а м'ясо скормлював ще живим.

Найбільше пишався, що став першим ловцем тварин, який довіз живого качкодзьоба з Австралії до США. На це йому знадобилося 9 років. В попередні рази тварини гинули.

До 1923 року він жив в Австралії, подорожував до Північної Америки, Південної Америки, Індії, Західної Африки та Південної Африки. Джозеф володів маєтком в передмістті Сіднею. Це був приватний зоопарк та притулок для тварин, яких він продавав.

Потім жив у Нью-Йорку неподалік зоопарку. Помер 16 вересня 1938 року від серцевого нападу.

27 квітня 1828 року у Лондоні відкрили зоосад. Зараз це найстаріший зоопарк світу. Розташований у північній частині Ріджентс-парку на кордоні між районами Вестмінстер і Камден.

Зараз ви читаєте новину «Живий товар збував удесятеро дорожче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути