субота, 28 листопада 2020 08:21

Жінка підірвала склад пороху

Оборона козацької фортеці Буша - нині село на Вінниччині, від польських військ Станіслава Потоцького почалася 28 листопада 1654-го. Поляки спалили і вбили усіх оборонців.

Польський сейм постановив збільшити своє військо на українських землях. Козаки Війська Запорозького були проти і перешкоджали руху поляків. Сутички відбувалися на землях від Дністра до Дніпра.

Бушу називали Малим Кам'янцем, бо така ж неприступна. Мала 400 будинків і 3 тис жителів. Фортецю готували до оборони. Було 8 тис воїнів проти 30-тисячної армії коронного гетьмана Станіслава Потоцького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Козаки покірно приймають заслужене ярмо на свої шиї" - поляки прийняли ухвалу

Здолати опір селян, козаків і міщан не вдалося. На третій день підпалили місто. Селяни розуміли, що їм довго не протриматися. Спалили себе разом із хатами.

Оборону прорвали. На очах у Олени, дружини сотника Зависного, його зарубали. Вона кинулася до льоху з порохом. Сіла на діжку, запалила її. Все навколо вибухнуло.

Зруйнувалася більша частина фортеці, під уламками поховала жителів і нападників. Вояки Потоцького вбили всіх, хто вижив.

Козацька рада в урочищі Маслів Став - нині село Маслівка Миронівського району на Київщині, 24 листопада 1638-го затвердила "Ординацію Війська Запорозького Реєстрового" - статут запорізьких козаків. Ним скасували виборність козацької старшини і ліквідовали козацький суд.

Зараз ви читаєте новину «Жінка підірвала склад пороху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути