Ексклюзиви
субота, 06 квітня 2024 11:30

Збили літак із президентами двох країн

Збили літак із президентами двох країн
Геноцид в Руанді не зупинила жодна країна. Фото https://blogforlife.org

Увечері 6 квітня 1994-го при підльоті до Кігалі з переносного зенітного ракетного комплексу збили літак Dassault Falcon 50. Загинули президент Республіки Руанда, президент Республіки Бурунді і ще кілька військових і політичних діячів та екіпаж. Почався геноцид в Руанді проти етнічної меншини - народності тутсі.

Територію Руанди здавна населяють два племені: тутсі і хуту. Більшість тутсі займають керівні посади у владі і суспільстві. Хуту-радикали постійно виявляють цим невдоволення.

Після авіакатастрофи влада переходить до військових. Полковник-хуту Багосору віддає наказ армії і ополченню атакувати тутсі і вбивати їх всюди, де їх знайдуть, не роблячи виключення ні для жінок, ні для людей похилого віку, ні для дітей

На вулицях безкоштовно роздають мачете. На дорогах перевіряють документи - там вказувалася національна приналежність. Тутсі вбивають на місці. Трупи скидають у ями, річки. Більшість гинуть від рук знайомих і місцевих жителів.

Місцева влада і радіостанції закликають громадян вбивати сусідів. З тими, хто відмовлявся - солдати розправлялися на місці. "Вбивай тутсі або вб'ють тебе", - повторюють на радіостанції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різанина в Ізбіці: загинули мирні селяни

Радіостанція чергує музичні пісні із закликами вбити всіх тутсі. Солдати так захопилися розправами, що проґавили наступ повстанців із патріотичного фронту тутсі. У липні закінчився геноцид.

За півтора місяці найбільш активної фази геноциду знищено, за різними оцінками, від 500 тис. до мільйона жителів Руанди. Ці події стали одним з головних провалів в історії міжнародної політики. Західні держави не перешкодили геноциду.

У листопаді 1994-го в Танзанії почав роботу Міжнародний трибунал із злочинів у Руанді. Проте більшість винних не покарано.

У косовському селі Ізбіце сербською поліцією і югославським спецназом 28 березня 1999-го вбито 146 албанців. "Різанина в Ізбіці" - військовий злочин проти мирного населення.

Зараз ви читаєте новину «Збили літак із президентами двох країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути