понеділок, 15 лютого 2021 12:05

Заборонили шлюби з іноземцями

Заборонили шлюби з іноземцями
В СРСР заборонили шлюби з іноземцями Фото: bigpicture

15 лютого 1947 року в СРСР ухвалили указ "Про заборону шлюбів між громадянами та іноземцями".

Окрім заборони шлюбів з іноземцями, документ передбачав визнання недійсними раніше укладених. Тоді ж заборонили аборти та майже унеможливили розлучення між радянськими громадянами.

За словами тодішніх партійних діячів, так планували захистити громадян, особливо жінок. Адже у багатьох іноземних державах наче "панувала ворожа атмосфера та несприятливі умови, а чимало шлюбів були нещасливі". Для підтвердження цього видавали та пропагували неофіційну "статистику нещасливих шлюбів". Насправді ж у СРСР після Другої світової війни планували прискорити відновлення кількості населення. Для цього треба було зупинити відтік радянських громадян за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запровадили кримінальну відповідальність за запізнення на роботу

Після прийняття указу за шлюб чи роман з іноземцем могли звинуватити в "антирадянській агітації і пропаганді" або ж у шпигунстві на користь іноземних держав. Такий вирок спіткав радянську акторку Зою Федорову. За зміну ж громадянства людина могла отримати клеймо "зрадника батьківщини" та відповідні наслідки.

Одружуватися з іноземцями громадянам в СРСР дозволили указом, прийнятим за рік після смерті Йосипа Сталіна. Для реєстрації шлюбу мали отримувати спеціальний дозвіл від обласного відділу РАТЦу. Однак люди продовжували зазнавати цькувань за це. Їх могли звільнити з роботи, перешкоджати подальшому працевлаштуванню, а потім вислати як "тунеядців".

Ситуація покращиться лише наприкінці 1960-х.

Указ про реєстрацію актів громадянського стану в західних областях України видали 16 квітня 1940-го. У священників усіх віросповідань Західної України вилучали церковні книги.

Насамперед це стосувалося метричних книг та інших документів, що зберігали інформацію про народження та хрещення, вінчання, смерть і відспівування. Їх мали передати новоствореним органам запису актів громадянського стану при НКВС УРСР, що давало інформацію про все населення краю.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили шлюби з іноземцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути