Ексклюзиви
вівторок, 14 січня 2020 08:20

Замість анестезії пацієнтку тримали двоє чоловіків

Замість анестезії пацієнтку тримали двоє чоловіків
У Давньому Римі кесарів розтин уперше зробили для вилучення дитини з утроби матері, яка померла під час пологів. Фото: https://artefact.org.ua

Елізабет Хог Беннетт з Едома у штаті Вірджинія стала першою американською жінкою, якій успішно було зроблено кесарів розтин 14 січня 1794 року. Операцію робив її чоловік – доктор Джессі Беннетт. Оскільки породіллі не давали анестезії, її довелося тримати.

Покровителем кесаревого розтину є Африканський Кесарій, молодий диякон, замучений у Террачині, який змінив язичницьку віру на християнство. У Давньому Римі кесарів розтин уперше зробили для вилучення дитини з утроби матері, яка померла під час пологів. За римськими законами VIII ст. до Р. Х., у разі смерті жінки при пологах слід було вийняти з неї дитину. Припускають, що така практика почалася з релігійної вимоги не ховати мертву жінку вагітною. З XVI століття процедура мала високий рівень смертності. У Великій Британії та Ірландії рівень смертності 1865 року становив 85%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хірурги навчилися робити найпопулярнішу у світі операцію

Елізабет Хог Беннетт протягом доби на могла народити першу дитину. Її чоловік – доктор Беннетт вирішив зробити кесарів розтин. Жінка благала його це зробити. Доктор Беннет зробив операційний стіл із двох дощок, підтримуваних бочками. Дав дружині лауданум, щоб зробити її сонною, і двоє слуг-африканців підтримували її на столі. Доктор Беннетт ножем зробив надріз на животі, витягнув свою донечку Марію. Зашив хірургічну рану міцною лляною ниткою. Жінка відновилася після операції за місяць.

У штаті Айова 4 січня 1885 року доктор Вільям Грант зробив першу у світі успішну операцію з видалення апендикса. До цього всі хворі помирали від запалення і зараження нутрощів.

Зараз ви читаєте новину «Замість анестезії пацієнтку тримали двоє чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути