Ексклюзиви
пʼятниця, 16 квітня 2021 01:13

Залишки смарагдової копальні виявили біля старого храму

Залишки смарагдової копальні виявили біля старого храму
У давнину видобуток смарагдів могли вважати сакральним. Фото: pexels.com

На території римсько-візантійського поселення Монс Смарагдус у Єгипті виявили смарагдову копальню смарагдів.

Цей регіон відомий смарагдовими рудниками римської епохи. З'явилися трохи менше ніж 2 тис. років тому. Але потім вони зникли з історії. В XIX столітті їх заново відкрив французький мінералог Фредерік Кайо. В 1990-і роки копальні почали досліджувати археологи, повідомляє EurekAlert.

Археологи розкопали 3 древні будівлі. Одну з них умовно назвали адміністративною. Припускають, що у ній діяв храм. Його використовували в період між I і IV-V ст н. е. Під час розкопок у будівлі знайшли монети та ритуальні предмети. Виявили курильні для спалювання пахощів та фігурки.

Другу будівлю вчені назвали "Великий храм". У ній знайшли фрагменти теракотових скульптур і амулети. Третя будівля отримала назву "Комплекс шести вікон". Вона складалася з 2-х частин. Підвальну частину збудували набагато раніше верхньої. Вчені вважають, що саме ця будівля була прямо пов'язана з видобутком смарагдів.

У верхній частині будівлі могли жити робітники. Друга частина могла бути складом, де зберігалися інструменти і здобуті матеріали.

Археологи задокументували кілька місць видобутку берилу - мінералу, однією з різновидів якого є смарагд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єгиптяни впевнені, що блокування Суецького каналу пов'язане з "прокляттям фараонів"

Детальний аналіз рудників дозволив класифікувати їх за типами та визначити їх вік. Вони належать до періоду римського Єгипту.

Нові знахідки свідчать, що видобуток смарагдів в давнину був тісно пов'язаний з релігійними культами. Ймовірно, сам процес видобутку дорогоцінних каменів вважався сакральним. Тому біля рудників діяла велика кількість храмів.

У Єгипті розкопали місто, якому майже 3000 років, і яке вважають однією з найважливіших археологічних знахідок із часів віднайдення гробниці фараона Тутанхамона. Єгиптолог Захі Хавасс оголосив про відкриття "втраченого золотого міста" неподалік від Луксора.

Зараз ви читаєте новину «Залишки смарагдової копальні виявили біля старого храму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути