Ексклюзиви
вівторок, 13 лютого 2018 16:57

Залицяються і чіпляють колодки - сьогодні другий день Масляної

Залицяються і чіпляють колодки - сьогодні другий день Масляної
У вівторок молодь залицяється – нежонатим чіпляють колодку Фото: ridnamoda.com.ua

Другий день Масляної має назву "залицяння". В центрі уваги в цей день незаміжні дівчата і юнаки. Вони обмінювалися символічними подарунками.

Раніше саме у масляний вівторок влаштовували оглядини наречених і сватання. Так, щоб зіграти весілля після закінчення Великого посту.

У цей день молодь каталася з гірки. Тут хлопці видивлялися собі наречених, а дівчата – суджених. В Україні існував звичай "прив'язувати колодку" - звичайне поліно, шматок дерева, який у понеділок готувала одна із найстарших жінок у громаді. Вважається, що Колодій – то слов'янський відповідник древньогрецького бога шлюбу Гіменея, а колодка – це магічний предмет. Прив'язувати колодку – значило умилостивлювати вищі сили для ладу у родині, плодовитості, продовження роду. Цей ритуал є даниною язичницькій традиції, коли люди приписували предметам магічну силу.

З часом традиційна "колодка" перетворилася на символічну малесеньку колодочку, букет квітів, цукерку, булочку або шматок матерії, хусточку. Незаміжні дівчата прив'язували ці атрибути неодруженим парубкам, які їм подобалися. Це були останні маневри перед Великим постом до залицяння, щоб знайти собі пару.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 маловідомих фактів про День святого Валентина

Хлопець, що отримав такий знак уваги, мав запросити дівчину на танок і пригостити її чарочкою горілки. Якщо дівчина випивала чарочку, це означало, що "хлопець вчепив дівчині колодку". Таким чином відбувалися певні заручини. Потім протягом семи тижнів Великого посту вечорниць не влаштовували, а на Великдень дівчина мусила "віддати колодку" – написати кілька писанок і подарувати їх своєму парубкові.

Іще в цей день печуть млинці і пригощають ними друзів.

17 та 18 лютого на території Співочого поля відбудеться масштабне святкування Масляної. Казковий настрій створюватимуть прикрашені схили парку, святковий концерт, традиційні обряди та різноманітні розважальні локації для дорослих та дітей.

Зараз ви читаєте новину «Залицяються і чіпляють колодки - сьогодні другий день Масляної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути