Ексклюзиви
вівторок, 19 вересня 2023 05:30

Німці захопили Київ

Німці захопили Київ
Німецькі війська увійшли до Києва.На задньому плані у німця на фото горить зруйнований міст через Дніпро. Фото: Німецький федеральний архів

Німецькі війська 19 вересня 1941-го увійшли до Києва, залишеного червоноармійськими військами. До німецького полону в цій операції потрапили 665 тис. осіб.

Після захоплення території під Смоленськом, Гітлер вирішує напасти на Київ. Після захоплення українських земель планувалося взяти в кільце Москву, після чого домогтися від СРСР капітуляції. В середині вересня 1941-го на південь від Києва фашистські війська в районі Кременчука навели переправи через Дніпро. Зайняли Бахмач і Ніжин, перерізали залізничну магістраль "Київ − Полтава − Харків". Кільце оточення радянських військ разом з командуванням Південно-західного фронту в районі Лохвиці зімкнулося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна відзначає День визволення від фашистських загарбників

Битва за Київ була частиною наступального плану "Барбаросса", в радянській військовій історії отримала назву Київської оборонної операції. З німецької сторони в битві брала участь група армій "Південь". З радянської сторони в битві брали участь війська Південно-Західного фронту під командуванням генерала-полковника Кирпоноса у складі п'яти загальновійськових армій та Пінської флотилії.

Битва завершилась перемогою німецьких військ. Втрати з радянського боку сягали 700 тис. вбитих та полонених, понад 1760 тис. одиниць вогнепальної зброї, 411 танків і САУ, 28 419 гармат і мінометів, 343 бойових літаків. Поразка під Києвом стала важким ударом для Червоної Армії. 18 вересня почалося виведення військ з міста. Наступного дня до міста увійшли німці. Німцям став відкритий шлях на Східну Україну, Приазов'я і Донбас.

Радянські війська встановили контроль над Києвом 6 листопада 1943-го та вигнали фашистів. З радянського боку в бою брали участь війська Першого українського фронту під командуванням генерала Миколи Ватутіна та Перша окрема чехословацька бригада.

На початку листопада німецькі окупанти почали палити Київ. Всього в місті на той час нараховувалося близько 100 тис. мешканців, тобто лише десята частина довоєнного населення.

Зараз ви читаєте новину «Німці захопили Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути