Ексклюзиви
понеділок, 24 лютого 2020 16:43

Масляна: як правильно провести наступний тиждень

Масляна: як правильно провести наступний тиждень
Спалення солом'яного опудала в останній день Масляної Фото: parkkyivrus.com

24 лютого в Україні починають відзначати Масляну, або Сирний тиждень. Це одне з найдавніших святкувань, що символізує прихід весни. Триває до Прощеної неділі, яка розпочинає Великий піст.

Традиційною стравою українців на свята були вареники, що символізували жінку і продовження роду. Готують також млинці, гречаники, оладки та пироги. Перший млинець, спечений на Масляну, призначається для поминання покійних. Замішувати тісто треба з гарними думками про людей, яких уже немає поруч. Готовий млинець можна віддати пташкам, що понесуть його на небеса, або жебракам, які поминуть небіжчика добрим словом.

Протягом тижня заборонено вживати алкоголь і м'ясо, натомість молочне можна їсти досхочу. Перші дні варто розпочати із прибирання дому, адже гостей треба зустрічати в чистоті. З четверга цього робити вже не можна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бліни" нав'язала Москва - яка традиційна страва українців на Масляну

У кожного дня Масляного тижня існують свої звичаї та заборони.

Понеділок, 24 лютого - має назву "Зустріч". Цього дня прийнято запрошувати до себе у гості родичів, знайомих і пригощати їх смаколиками. Молодь робила солом'яне опудало - бабу, що мала стояти до останнього дня свята.

Вівторок, 25 лютого - "Загравання". Цього дня українці веселилися та каталися на санах. Також дівчата чепурилися та йшли на гуляння шукати собі пару.

Середа, 26 лютого - "Ласунка". Прийнято готувати різноманітні страви та частувати ними всіх, хто прийде у гості. Основною стравою залишаються млинці із різними начинками.

Черверг, 27 лютого - "Розгуляй". Цього дня народні гуляння набирають найбільшого розмаху. Традиційно влаштовують концерти, фестивалі, танці та навіть кулачні бої та стрибки через багаття.

П'ятниця, 28 лютого - "Тещині вечори". Вважається, якщо теща нагодує зятя, то цілий рік матимуть хороші стосунки.

Субота, 29 лютого - "Зовичні посиденьки". Невістка має запрошувати до себе рідних батьків і батьків чоловіка. Так молода дружина обов'язково здружиться з новою ріднею.

Неділя, 1 березня - "Прощена". Напередодні Великого посту усім варто попросити пробачення у людей, яким зашкодили. Віруючі йдуть до храму, щоб покаятися у гріхах. Цього дня спалюють солом'яне опудало, що знаменує завершення свят. Залишати попіл вважалося поганою прикметою: його закопували у землю чи розвіювали по вітру.

Протягом цього тижня чоловікам належало в усьому слухати жінку та виконувати її накази й забаганки.

Масницю відзначають в останній тиждень перед початком Великого посту. Цьогоріч святкування розпочнеться з понеділка, 24 лютого, та триватиме до неділі, 1 березня. Масницю в народі називають ще Масляною, Масляницею, Пущенням, Загальницею, Заговинами, Колодієм і Сирним тижнем.

Зараз ви читаєте новину «Масляна: як правильно провести наступний тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути