Ексклюзиви
середа, 10 квітня 2024 11:31

За вірш про кролика засудили на 10 років

За вірш про кролика засудили на 10 років
Аркадія Добровольського 1937-го звинуватили у терористичній діяльності. Фото: https://uahistory.com

Військовий трибунал Київського військового округу 10 квітня 1937-го засудив до увязнення українського письменника, кіносценариста, перекладача Аркадія Добровольського. Звинуватили у контрреволюційній, націоналістичній та терористичній діяльності.

Добровольський Аркадій народився 14 листопада 1911-го на Вінниччині. Навчався в профшколі, працював слюсарем. Почав писати вірші, які друкував у журналах "Молодий більшовик", "Життя й революція". Добровольський деякий час завідував Будинком літераторів у Києві, працював на Київській кіностудії художніх фільмі. 25-річним вступив до Всесоюзного інституту кінематографії.

Добровольський написав кілька сценаріїв. Сценарій "Полюшко-поле" став основою фільму "Трактористи" (1936). Підготував до друку збірки поезій "Квітнуть жита".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поета кинули в карцер за читання книжки

У січні 1937-го його звинувачували у контрреволюційній націоналістичній та терористичній діяльності. На допитах із застосуванням сили визнав вину. Йому дали 7 років ув'язнення. Покарання відбував на "Дальбуді". Після відбуття строку трибунал знову засудив його на 10 років позбавлення волі. Підставою став вірш "Мудрий кролик", в якому вбачали натяк на культ вождя Сталіна.

Після закінчення строку ув'язнення залишився на Колимі як вільнонайманий. Звільнили 2 вересня 1958-го, коли прокуратура Магаданської області закрила його справу.

Військова колегія Верховного суду СРСР скасувала вирок щодо Добровольського. В Україну письменник повернувся 48-річним. Працював у майстерні Київської кіностудії імені Довженка. У співавторстві з Ліною Костенко написав кіносценарій "Перевірте свої годинники". Помер 10 червня 1969-го, похований на Берківцях.

Український поет Василь Стус 28 серпня 1985-го потрапив у карцер табору для політв'язнів біля села Кучино Пермської області.

Зараз ви читаєте новину «За вірш про кролика засудили на 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути