Ексклюзиви
неділя, 15 грудня 2019 13:17

Україна остаточно закрила Чорнобильську АЕС
6

15 грудня 2000 року Чорнобильська АЕС офіційно припинила виробництво електроенергії. О 13:17 за наказом тодішнього президента України Леоніда Кучми поворотом ключа реактор 3-го енергоблоку зупинили назавжди.

Фактично станція не працювала ще з 5 грудня через несправності у системі захисту. Однак, за день до офіційної церемонії закриття його знову запустили. Щоправда, символічно, лише на 5% потужності.

Бетонний саркофаг над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. 1989 рік.
Фото: Олександр Клименко/thebabel.com.ua
Інженер за блоковим щитом управління 3 енергоблоком. 1996 рік
Працівники ЧАЕС проходять процедури перед відправкою на станцію поїздом зі Славутича. 1996 рік.
Тренажер для інженерів 3 енергоблоку Чорнобильської АЕС. 1996 рік.
Центральний вхід Чорнобильської АЕС. 1989 рік.

Історія Чорнобильської АЕС почалася 1972 року. 15 серпня в 11:00 урочисто залили перший кубометр бетону у фундамент енергоблоку та заклали капсулу з листом до майбутніх поколінь.

1-й блок ввели в експлуатацію у 1977-му. Та вже за 5 років на АЕС сталася перша аварія - потужний викид радіоактивних речовин в атмосферу. Забруднено велику територію, але влада назвала наслідки впливу на навколишнє середовище незначними.

Уночі 26 квітня 1986 року вибухнув реактор 4-го енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. До Києва від неї - 120 км, до кордону з Білоруссю - лише 11. Ця аварія стала наймасштабнішою в історії атомної енергетики. Радіація поширилась на 200 тис. кв/км. Для її ліквідації загалом залучили більше 600 тис. людей.

Уряд СРСР намагався приховати катастрофу, місцевих жителів почали вивозити тільки через 2 дні. Із 30-кілометрової зони навколо станції евакуювали понад 155 тис. осіб. Обіцяли, що їдуть тимчасово і скоро повернуться додому. Із собою дозволяли брати лише документи, одяг та їжу на перший час. Більшість переселили до сусідніх районів Київської області, а для працівників станції побудували нове місто - Славутич.

Наприкінці травня 1986 року уряд СРСР відновив роботу енергоблоків станції. 1-й енергоблок запустили 1 жовтня 1986 року, 2-й - 5 листопада, а 3-й - 4 грудня 1987-го.

Після пожежі на другому енергоблоці ЧАЕС у жовтні 1991-го Верховна Рада вже незалежної України ухвалила постанову припинити роботу станції до 1993 року. Але в жовтні 1993-го за пропозицією Кабміну Рада скасувала попередню постанову і продовжила експлуатацію Чорнобильської АЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорнобиль і Хортиця: Зеленський із Гончаруком шукають "магніти" для інвестицій

Під впливом західних країн Україна в грудні 1995 року підписала Меморандум про взаємо-розуміння з членами "Великої сімки" і Єврокомісією, в якому зобовʼязалася закрити Чорнобильську АЕС до 2000 року.

На основі ремонтної служби ЧАЕС відкрили підприємство "Атомремонтсервіс". Сьогодні там працюють 730 робітників, більше 300 з яких колишні працівники станції.

У 2011 році Міністерство надзвичайних ситуацій України дозволило усім відвідувати атомну електростанцію. Туристичні поїздки туди стали одними з найпопулярніших серед українців та іноземців.

Вперше в історії в Чорнобилі для туристів хочуть організовувати екскурсії на повітряних кулях. Про це розповів Віталій Петрук, який до нещодавнього часу очолював Держагентство з питань зони відчуження. Також є наміри розвивати інфраструктуру в прилеглих до зони відчуження населених пунктах. Наприклад, обговорюється питання облаштування в Іванкові на Київщині додаткового готелю.

Зараз ви читаєте новину «Україна остаточно закрила Чорнобильську АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути