пʼятниця, 22 грудня 2017 04:20

Під час сухого закону віскі продавали за аптечним рецептом

Під час сухого закону віскі продавали за аптечним рецептом
Поліція конфісковує самогонні апарати під час сухого закону. Фото: Вікіпедія

22 грудня 1917 року Конгрес США прийняв і направив на затвердження штатів проект поправки до Конституції про введення "сухого закону". У вересні 1917 року в країні припинили виробництво віскі, а в травні 1919 року - виробництво пива. Заборона мала облагородити життя американців, захистити суспільство від руйнівних наслідків зловживання алкоголем.

Заборона на продаж, виробництво та транспортування алкоголю діяла до 1933 року. Прихильники 18-ї поправки намагалися навіть переписати Біблію, видаливши всі згадки про алкоголь. Хоча споживання алкоголю загалом знизилося наполовину в 1920-і роки, випадки незаконної торгівлі стали масовими (підпільні торговці спиртним називалися "бутлегерами"). Це призвело до зростання злочинності та розгулу американської мафії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жив Бостон під час "сухого закону"

Гангстери билися за контроль над продажем спиртних напоїв. Найвідомішим був Аль Капоне, який пережив війну банд, в якій загинули близько 500 осіб, щоб стати одним з найвпливовіших людей в Чикаго. Кажуть, тільки 1927 року він заробив $60 млн на продажу алкоголю. Заборона не була абсолютною. Наприклад, лікарі могли виписувати спирт для медичних цілей. Пацієнт же міг законно купити спиртне в аптеці або у свого лікаря. В аптеках за рецептом продавався навіть першокласний шотландський віскі.

В Америці з'явилася ціла мережа підпільних барів Speakeasy. Щоб туди потрапити, на вході потрібно було сказати пароль. В одному тільки Нью-Йорку було близько 30 000 таких закладів, деякі з них функціонують досі, використовуючи імідж підпільних барів 1920-х років. У цей же час з'явилися "круїзи в нікуди" або "алкогольні круїзи" - кораблі пливли за межі штатів, де могли легально продавати спиртне.

5 грудня 1933 року ратифікували 21-у поправку, яка скасувала попередню і заборона закінчилась. Цей день відомий як День скасування сухого закону.

Зараз ви читаєте новину «Під час сухого закону віскі продавали за аптечним рецептом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути