Ексклюзиви
вівторок, 17 липня 2018 15:41

За рік закрили 32 монастирі

За рік закрили 32 монастирі
Радянська влада намагалася знищити монастирі. Фото: "Полтавіка"

Рішенням Ради міністрів УРСР від 17 липня 1958 року з 40 діючих монастирів 32 було скорочено. Лишилося 8. Серед скорочених була Києво-Печерська лавра.

У 1958-1962 pоках у Радянському Союзі розгорнули кампанію наступу на релігію. Влада закривала культові споруди і переслідувала духовенство та вірян.

У жовтні 1958 року Рада Міністрів СРСР ухвалила низку постанов, спрямованих на ліквідацію монастирів. Зменшили розміри землі, що перебувала в користуванні монастирів, і одночасно підвищили ставки податку з монастирських земельних ділянок. Встановили додаткове прибуткове оподаткування монастирських підприємств, зокрема, свічних майстерень, заборонили використання найманої праці у монастирському господарстві та прийом до обителі осіб, молодших 30 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірка "Нескореного" Григорій Гладій працює над виставою про репресії у радянській Росії

Влада намагалася викорінювати народні релігійні традиції й посилювала науково-атеїстичну пропаганду. Лекцї на антирелігійну тематику читали в усіх народних університетах і трудових колективах. Газети схвально писали про колгоспників, які вирішили не святкувати храмові свята.

23 жовтня 1956 року в столиці Угорщіни Будапешті 200-тисячна народна демонстрація солідарності з повсталими робітниками Польщі, яка пройшла від пам'ятника польському полководцю Бему до пам'ятника Петефі, була розстріляна прорадянською службою безпеки. Після цього в Угорщині почалося загальнонаціональне антирадянське повстання.

Зараз ви читаєте новину «За рік закрили 32 монастирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути