Ексклюзиви
субота, 28 березня 2020 09:41

Гетьман зрікся влади

Гетьман зрікся влади
Комісія з призову робочих та селян до лав Червоної армії почала працювати в 1918 році. Фото: State museum of political history of Russia

Червона армія зайняла Проскурів і Могилів-Подільський 28 березня 1919-го.

Гетьман Павло Скоропадський зрікся влади, яка перейшла до Директорії. 16 січня 1919 року Директорія УНР оголосила війну більшовицькій Росії. Червона Армія почала наступ на Україну.

Протягом трьох тижнів Червона Армія розгромила Лівобережне угруповання армій УНР, яке складалось із повстанських загонів, котрі часто переходили на бік більшовиків. 5 лютого зайняла Київ, 9 березня вийшла на лінію Житомир — Умань — Херсон, а до середини квітня — на лінію Новоград-Волинський — Шепетівка — Проскурів — Могилів-Подільський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 300 людей за ніч - розстріляли полонених офіцерів

З серпня по листопад 1919 року Могилів відігравав провідну роль в налагодженні товарообміну між УНР та Румунією, кордон між якими проходив по Дністру. Місто відвідав Головний Отаман УНР Симон Петлюра. Потім місто брали штурмом денікінці, червоні козаки Примакова. За період з 1917 по 1920 рік влада в місті змінювалася кілька разів. Все це розорило місто над Дністром. Після громадянської війни в руїнах лежали заводи, з 30 тисяч жителів залишилось тільки 14 тисяч.

В червні 1919 року було оголошено про ліквідацію Українського фронту і Української Червоної армії, В червні 1919 року було оголошено про ліквідацію Українського фронту і Української Червоної армії. У січні 1920 року влада у Могилів-Подільському знову перейшла до УНР.

В Москві на засіданні Політбюро ЦК ВКП(б) вищим керівництвом СРСР на чолі зі Сталіним 5 березня 1940-го в ухвалено рішення про знищення близько 14,7 тис. польських офіцерів.

Зараз ви читаєте новину «Гетьман зрікся влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути