Ексклюзиви
понеділок, 02 серпня 2021 16:29

Виявили залишки замку, який стояв на священному острові вікінгів

Виявили залишки замку, який стояв на священному острові вікінгів
Знайшли місце, де стояв найбільший замок острова Еланд Фото: svt.se

Археолог Ян-Генрік Фаллґрен установив місце розташування одного замку давнього городища Сандбі Борґ. Замок був найбільшим на шведському острові Еланд.

Про існування на острові в давні часи великого замку писав ще 1703 року місцевий священник Ніколаус Валлінус. Однак жодних натяків на місце руїн не залишив. Це привернуло увагу археологів, які взялися за пошуки. Т вони нічого не дали. Укріплення городища досліджують із 2010 року. 2014-го там знайшли золотий солід римського імператора Валентиніана III. Утім, найбільший замок Сандбі Борґа залишився місцевою легендою, повідомляє SVT.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли замок на вершині гори

Нещодавно Ян-Генрік Фаллґрен досліджував місцевість, де, за його припущеннями, міг стояти замок. Він виявив фундаменти споруд і фортечні стіни за допомогою наземного радару. Замок розташовувався за 10 км від місцевого села Сорби.

Причиною невдач попередників Ян-Генрік Фаллґрен називав помилку у визначенні району пошуків. Також дослідник зазначив, що в давнину острів був священним місцем, де у священного озера майже 2 тис. років відбувалися жертвоприношення богам.

Відкриття замку називають сенсаційним у багатьох аспектах.

2019 року археологи виявили уламки військових кораблів XVII ст. на дні Балтійськго моря неподалік від міста Ваксгольма, Швеція. Вважають, що принаймні один є побратимом найвідомішого шведського лінкора "Ваза".

Той назвали на честь представників династії шведських і польських королів. Мав стати символом військової міці держави. Завдовжки сягав 69 м і перевозив на борту 64 гармати. Але так і не побував у бою - перекинувся й пішов на дно 1628-го, пропливши 1 тис. м. Нині його реставровані обломки зберігаються в однойменному музеї у Стокгольмі.

Попри невдачу ще три кораблі подібної конструкції замовили на вимогу короля Ґустава II Адольфа в того ж виробника, на верфі Блазієнгольмен. Це були лінкори "Апплет" (Яблуко), "Кронан" (Корона) і "Скептер" (Скіпетр). Усі вони брали участь у воєнних операціях.

Учені були переконані, що натрапили на залишки "Апплету". Той мав 90 бортових гармат і вміщував до 450 матросів.

Зараз ви читаєте новину «Виявили залишки замку, який стояв на священному острові вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути