четвер, 02 липня 2020 16:39

Виявили печеру, біля якої існувало одне з найбільших міст світу

Виявили печеру, біля якої існувало одне з найбільших міст світу
Місто Теотіуакан у І тисячолітті до н. е. було центром держави і контролювало долину навколо себе Фото: pixabay.com

Піраміду Місяця в мексиканському Теотіуакані дослідили за допомогою лазерного сканування. Під спорудою виявили ​​велику печеру природного походження. Вважають, що саме вона спонукала людей будувати місто.

Піраміди в тому регіоні вирівняні відповідно до розташування астрономічних об'єктів. "Дорога мертвих" з'єднувала піраміду Місяця, храм Кецалькоатля і піраміду Сонця. Під двома останніми об'єктами раніше були знайдені штучно створені тунелі, пише Ancient Origins.

У стародавніх жителів Мезоамерики печери були містифіковані - їх вважали входами в підземний світ, куди йдуть покійні. Це пояснює, чому саме в даному місці побудований Теотіуакан.

Вчені припустили, що саме природна печера спонукала древніх жителів на будівництво піраміди Місяця, а потім і всього міста. Теотіуакан розташований в 40 кілометрах на північний схід від Мехіко. Точна дата його споруди ще не встановлена. Вважається, що перше поселення тут виникло близько 600 року до н. е.

На початковій стадії існування населення тут складало близько 6 тис. людей, але поступово воно виросло до 125 тис. У пору свого розквіту це було не тільки найбільше місто доколумбової Америки, але і одне з найбільших у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давніші від пірамід - у вигорілому лісі виявили споруди невідомої цивілізації

Дослідження показало, що підземний світ Теотіуакана також був дуже великим. Під ним розташована ціла мережа печер і штучно прокладених тунелів. Оскільки печера під пірамідою Місяця на даний момент єдина, що має природне походження, вчені припустили, що ця піраміда і стала відправною точкою для планування всього стародавнього мегаполісу.

Крім того, автори роботи підтримали раніше висунуту гіпотезу про те, що піраміди лише повторювали своєю формою навколишні гори і символізували зв'язок між надземним та водним підземним світом.

Вчені виявили найбільшу і найдавнішу із споруд, побудованих цивілізацією майя.

Платформу прямокутної форми знайшли в мексиканському штаті Табаско біля кордону з Гватемалою.

Зараз ви читаєте новину «Виявили печеру, біля якої існувало одне з найбільших міст світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути