четвер, 21 березня 2019 23:14

Вивозив євреїв у Японію - відкрили музей дипломата

У столиці Японії Токіо відкрили музей дипломата Тіуне Сугіхари. Він служив віце-консулом Японської імперії в литовському Каунасі у часи Другої світової війни.

В Литві рятувалися євреї з країн, окупованих нацистами. Вони намагалися виїхати далі. Побоювалися. що Третій Рейх атакує Литву.

Консул Нідерландів у Литві Ян Звартендейк почав видавати євреям свідоцтва про те, що для в'їзду в колонію Кюрасао в'їзна віза не потрібна. Радянські дипломати погодилися пропускати людей через СРСР за умови, що вони отримають японську транзитну візу. На Далекому Сході вони могли виїхати з СРСР тільки через Японію.

Слідуючи інструкціям своїх урядів, американські, британські та французькі консульства категорично відмовили надати мігрантам транзитні візи. Тіуне Сугіхара погодився видавати їм японські візи. За їх допомогою євреї могли виїхати з Литви через Радянський Союз в Японію, і далі — в будь-яку іншу країну, яка їх прийме.

З 31 липня по 28 серпня 1940 Сугіхара видавав візи біженцям. Незабаром у нього закінчилися бланки для віз, і він продовжував виписувати візи від руки за допомогою своєї дружини. На написання віз він витрачав весь свій час, працюючи по 18-20 годин на добу. За середніми оцінками він написав 2139 віз. Віза видавалась на сім'ю і припускають, що завдяки Сугіхарі виїхали 6 тисяч осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історії з добрим кінцем - показали фільм про українців, які рятували євреїв

Автор: nippon.com
  У Токіо відкрили музей Тіуне Сугіхари
У Токіо відкрили музей Тіуне Сугіхари

У музеї представлена одна з таких віз та рукописи самого Сугіхари.

Візу Сугіхара видав Натану Блюману 9 серпня 1940 року. Це дозволило польському єврею втекти в Канаду через Японію.

Серед рукописів є записка 1978 року. У ній описується, як Сугіхара почував себе, коли вирішив видати транзитні візи євреям всупереч наказу МЗС Японії не робити цього.

"Після боротьби і страждань я нарешті прийшов до висновку, що найважливіше – це гуманізм", - йдеться в записці.

Автор: nippon.com
  У Токіо відкрили музей Тіуне Сугіхари
У Токіо відкрили музей Тіуне Сугіхари

У Бресті на місці масового поховання часів Другої світової війни будівельники знайшли останки 990 осіб. Знахідку виявили на розі вулиці Куйбишева і проспекту Машерова, де почалося будівництво житлового кварталу.

Зараз ви читаєте новину «Вивозив євреїв у Японію - відкрили музей дипломата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути