вівторок, 28 січня 2020 15:32

Витягли з попелу забуття: у мережу виклали матеріали по Голодомору, які збереглися в Канаді

Витягли з попелу забуття: у мережу виклали матеріали по Голодомору, які збереглися в Канаді
Уперше про Голодомор заговорили в Канаді та США. Фото: youtube.com

У мережу виклали унікальні записи першого симпозіуму про Голодомор. Він проходив 25-26 березня 1983-го за ініціативи волонтерів у Квебецькому університеті та у церкві Успіння Божої Матері в Монреалі, Канада.

Виступи для понад 300 учасників про "неіснуючу" у Радянському Союзі трагічну сторінку провели вчені-українознавці Юрій Шевельов, Богдан Кравченко, Роман Сербина, а також дослідник з Гарварду Джеймс Мейс, який присвятив темі Голодомору все своє життя. Виступали й очевидці Голоду. Їх вдалося записати на плівку, передає "Радіо Свобода".

Роботу над другим етапом оцифрування відеозаписів міжнародного симпозіуму завершили у січні 2020-го продюсери Юрій Луговий, Зоряна Гриценко-Лугова та Володимир Гайдук. Це 4 виступи північноамериканських учених українського походження та більшість свідчень очевидців геноциду. На відміну від попередніх виступів в університеті англійською мовою, ці проводили у церкві Успіння Божої Матері українською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти знищили пам'ятники Голодомору

"Значна частина учасників, які вже під час запису були в літньому віці, за ці майже 40 років пішли з життя. Але їхні свідчення мають велике значення для їхніх нащадків і для світової української громади, особливо Канади та США, які взяли на себе завдання розповідати про Голодомор світові тоді, коли його продовжували заперечувати в СРСР, фальсифікуючи історію України", - зазначив керівник проєкту Юрій Луговий. Повний збірник відеозаписів симпозіуму можна знайти на його Youtube-каналі.

В Університеті Буенос-Айреса, Аргентина, презентували книгу "Голодомор 1932-33 років: український геноцид". Працю переклав іспанською мовою Ярема Тауридзький.

У переклад ввійшли матеріали Галузевого державного архіву СБУ та нові демографічні дані, які демонструють штучність Голоду, створеного СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Витягли з попелу забуття: у мережу виклали матеріали по Голодомору, які збереглися в Канаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути