понеділок, 16 грудня 2019 08:21

Виступ священика спричинив революцію

Виступ священика спричинив революцію
Рух протесту поширився на всю Соціалістичній республіку – почалась революція. Фото: https://www.legaltechnique.org

Священик Ласло Текеші публічно виступив проти режиму Ніколає Чаушеску в церкві румунського міста Тімішоара. Після цього його заарештували військові. 16 грудня 1989 року протести на захист духівника перетворилися на демонстрацію під гаслами "Геть Чаушеску!".

На кінець 80-х років практично усі соціалістичні країни переживали глибоку соціально-економічну кризу. В Румунії приводом до початку революції стала спроба зміщення, а потім депортації з країни дисидента угорського походження пастора Ласло Текеша. Поліція і війська розігнали демонстрантів водометами, сотня мітингарів загинуло.

Рух протесту поширився на всю країну – почалася революція. Диктатор Ніколає Чаушеску віддав наказ стріляти в маніфестантів, оголосив надзвичайного стану в країні. Армія перейшли на бік протестувальників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після розстрілу диктатора люди пили вино і святкували Новий рік

Диктатору разом з дружиною вдалося на гелікоптері залишити Бухарест. Влада перейшла до Фронту національного порятунку. З під владного контролю повністю вийшли об'єкти інфраструктури, стратегічні будови, заводи та деякі військові частини.

В ніч на 23 грудня румунського президента та його дружину затримали й віддали під трибунал, який виніс їм смертний вирок — розстріл. Через кілька годин після трибуналу подружжя Чаушеску розстріляне. Румунія стала першою та єдиною країною, де соціалістичний режим був повалений народним повстанням.

Румунського диктатора Чаушеску Ніколае i його дружину Єлену Чаушеску розстріляли 25 грудня 1989 року. Трупи показали по телебаченню.

Зараз ви читаєте новину «Виступ священика спричинив революцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути