Ексклюзиви
середа, 15 липня 2020 12:15

Стратили письменника-сатирика

Стратили письменника-сатирика
Колеги називали Юрія Вухналя комсомольським Остапом Вишнею. Фото: wikipedia

Українського письменника-сатирика 31-річного Івана Ковтуна стратили у в'язниці НКВД в Києві 15 липня 1937 року. Вирок винесла Колегія Верховного Суду СРСР за добу до того.

Чоловік походив з Харківщини. Перші гумористичні твори друкував ще у студентські роки. Пізніше працював у газеті "Комсомолець України" та в гумористичному журналі "Червоний перець". Належав до багатьох радянських літературних товариств. За життя під псевдонімом Юрій Вухналь створив близько 17 збірок власних оповідань і гуморесок. Писав також повісті й романи.

У першій збірці "Червоні паростки" змалював життя села за часів жовтневого перевороту та після нього. Однією з найвідоміших вважають збірку "Життя і діяльність Федька Гуски", також є автором авантюрного роману про життя післяреволюційного села "Яструби".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляне Відродження показали в музичному кліпі

У багатьох творах сатирично змальовував комсомольців-пристосуванців та інші характерні для СРСР вади, що було небезпечним. Уже 2 листопада 1936-го до його квартири увірвалися НКВДисти, а після нахабного обшуку арештували. Ковтуна звинуватили в "участі в українській націоналістичній організації, що прагнула повалити радянську владу". На судилищі винним себе не визнав.

Після страти усі збірки письменника - "ворога народу" було вилучено з бібліотек, а деякі знищено. Його ім'я піддали забуттю. Лише за доби хрущовської відлиги частину гуморесок перевидали.

Івана Ковтуна реабілітували наприкінці 1958 року за рішенням тієї ж Колегії Верховного Суду СРСР через відсутність складу злочину.

Українських художників Михайла Бойчука, Василя Седляра, Івана Липківського та Івана Падалку розстріляли у тюрмі НКВД в Києві 13 липня 1937 року. Усі належали до школи бойчукістів. Їх звинуватили в участі "в українській контрреволюційній націоналістичній організації, що прагнула відірвати Україну від СРСР". Це був типовий і швидкий спосіб розправитися з неугодними сталінській владі людьми. Насправді ж їй не подобалися змальовані художниками сюжети.

Зараз ви читаєте новину «Стратили письменника-сатирика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути