вівторок, 23 липня 2013 11:50

"Відселяти людей з Поліського району після аварії на ЧАЕС було помилкою" - експерт

 

Аварія на ЧАЕС сталася через безвідповідальне ставлення працівників, включаючи директора і керівництва з Міністерства. Про це Gazeta.ua розповів колишній Перший Секретар Поліського Райкому Комуністичної Партії Микола Приймаченко. Він займався ліквідацією наслідків Чорнобильської аварії у Поліському районі у 1980-х роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хутко йди додому, зачиняй вікна й двері, сиди й не виходь" - евакуація з Прип'яті

"Була запланована короткотермінова зупинка реактора, - розповідає Приймаченко. - Ні персонал, який працював на станції, ані самі ті, хто керували, не були готовими до цієї операції. Безвідповідальність полягала в тому, що вони мусили сказати "ми не готові цього робити", але побоялись перед керівництвом з Москви".

Про особливості ліквідації наслідків аварії він розповідає у документальному фільмі "Поліщук". Це фільм-спогад Миколи Приймаченка про особливості його роботи у радянський час.



Стрічку відзняв онук чоловіка і київський режисер Андрій Приймаченко.

"Вирішив знімати у той момент, як тільки почув цю всю історію з дідусевих вуст. Так вийшло, що темою аварії на ЧАЕС давно цікавлюся і перечитав купу інформації, - пояснює режисер. - Більшість вважає, що тодішнє керівництво на місцях робило усе, аби врятувати себе і свої посади. Мовляв, ліквідацію можна було зробити ефектнивніше, відразу розповісти усе людям".

На його думку, багато таких тверджень — це всього на всього домисли, а не правда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запис переговорів диспетчера ЧАЕС з керівництвом виклали в інтернет

"На Вікіпедії є стаття про Поліське, де зазначається, що місто мало високий рівень забруднення і влада це приховувала від людей, - розповідає Приймаченко. - Натомість офіційні документи внутрішнього міжвідомчого вжитку зазначають, що рівень забруднення там був у межах норми. Інша справа - що жодна інстанція на той момент не змогла дати чіткої відповіді на питання: "чи варто відселяти людей?".

Для зйомок фільму обоє спеціально їздили у смт. Поліське, яке знаходиться у Чорнобильській зоні відчуження. У 1990-ому звідти евакуювали місцеве населення.

На думку Миколи Приймаченка, населення Поліського району могли не відселяти. Але так вимагали мешканці, яких підбурювали політики.     
"Люди вимагали відселення. Хоча всі роботи по ліквідації виконали, - каже Приймачекно. - Сьогодні можу сказати, що це була помилка масового відселення. У Поліському сьогодні живуть 7 чоловік, не хворіють."

За його словами, треба було дати людям вибір, хто хотів виїхати — надати їм таку можливість. А тим, хто бажав залишатися, створити відповідні умови.

Біографічна довідка:

 

Микола Приймаченко

Народився 11 вересня 1936 року у с. Мар'янівка, Поліського району на Київщині. У 1974 закінчив Українську сільськогосподарську академію.

1967-1974-их - голова колгоспу ім. Леніна у Поліському районі. У 1974-1977-их - 2-й секретар Поліського РК КПУ. До 1980-го працює керівником виконкому Поліської райради.  Протягом 1980-1991-их був 1-м секретарем Поліського Райкому КПУ і голової Поліської райради. Наступні два роки був заступником голови виконкому Київської облради та головою Київоблаґропромради. У 1992-ому стає заступником голови Київської облдержадміністрації. З 1994-го - заступник голови Київської обласної ради. У 1995-1996 роках працює заступником голови з питань захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС, надзвичайних ситуацій і охорони навколишнього середовища. У 2002-2003 роках заступник голови Київської облдержадміністрації. 2003-2004 роки — перший заступник голови Київської облради. У 2005-2006-их — стає головою обласної ради.

У 1989-1991-их - народний депутат СРСР.

Почесна Відзнака Президента України (1996 рік). Орден "За заслуги" трьох ступенів.

Одружений. Має сина і доньку та трьох онуків.

Зараз ви читаєте новину «"Відселяти людей з Поліського району після аварії на ЧАЕС було помилкою" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути