Ексклюзиви
вівторок, 23 квітня 2019 15:48

Відновлюють найдавніший арсенал в Україні

Відновлюють найдавніший арсенал в Україні
Активісти взялись за арсенал у Добромилі Старосамбірського району Львівської області. Фото: "Добромиль"

Учасники проекту "Бій за спадщину" відновлюють занедбану споруду арсеналу XVI ст. у Добромилі Старосамбірського району на Львівщині.

"Львівська обласна організація Товариства охорони пам'яток і військово-історична дружина "Чорна Галич" оголосили про спільні зусилля у проекті під назвою "Бій за спадщину". Небайдужі до історичного минулого популяризуватимуть забуті об'єкти, привертатимуть увагу до їхнього стану, а також шукатимуть можливості реставрації. Та головною метою, як стверджують активісти, є зацікавлення місцевих мешканців у відродженні своєї історії", - повідомляє theworldnews.net.

Арсенал залишився від давнього Низького замку. Він є одним із найдавніших збережених арсеналів в Україні. У ньому був склад. Місцеві мешканці не знали про цінність споруди.

Зараз арсенал перебуває в аварійному стані. Частково зруйнований дах, є великі тріщини на стінах.

Потрібно оцінити стан споруди, зберегти цінні елементи і надати арсеналу статус пам'ятки архітектури, розповів голова Товариства охорони пам'яток Львівщини Андрій Салюк. Ці документи вже готуються для подання до Міністерства культури України. Після цього можна приступати до реставрації. У відновленому арсеналі облаштують музей міста Добромиля і Старосамбірщини. Місцева влада вже знайшла мецената, який готовий фінансово долучитися до реставрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти знищують унікальне кримське урочище

Привернути увагу до арсеналу хочуть завдяки історичній реконструкції.

"На фестивалі з'їжджається багато людей. І ми можемо у такий спосіб привертати увагу: провести бій і розповісти про наші пам'ятки. Адже це наша ідентичність. Музеї, фортеці, недіючі церкви — для чого ми їх зберігаємо? Ці всі об'єкти існують для об'єднання суспільства і залучення людей. Музеї мають стати культурним осередком", — розповів керівник ГО "Чорна Галич" Ярема Іванців.

Невідомі розкопали пам'ятку археології національного значення "Античне городище Скелька 1" на Херсонщині.

Зараз ви читаєте новину «Відновлюють найдавніший арсенал в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути