Ексклюзиви
пʼятниця, 22 травня 2020 11:27

Відкрили кримінальну справу щодо організаторів злочину проти українців

Відкрили кримінальну справу щодо організаторів злочину проти українців
На суді назвали винних в організації геноциду українців. Фото: rbc.ua

Головне слідче управління СБУ порушило кримінальну справу про Голодомор 1932-33 років в Україні 22 травня 2009-го. Метою було встановлення відповідальних за геноцид українців радянських посадових осіб.

Підставою стало звернення в.о. голови Українського інституту національної пам'яті Ігоря Юхновського, голови Асоціації дослідників голодоморів в Україні Левка Лук'яненка, голови Товариства "Меморіал" Романа Крицика, деяких народних депутатів та відповідні заяви громадян.

Значний політичний опір не завадив слідчим групам провести масштабне розслідування у 18 областях. Тоді зібрали близько 3,5 тис. документів та свідчення очевидців, на основі яких сформували беззаперечні докази проведення в Україні цілеспрямованого геноциду. На додадок до справи Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України назвав шокову цифру у 3 млн 941 тис. осіб, загиблих під час Голодомору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про Голодомор увійшов у топ The Guardian

Уже 12 січня 2010 року апеляційний суд міста Києва провів попередні слухання, а за добу розглянув кримінальну справу. Він визнав штучне створення життєвих умов, розрахованих на фізичне знищення українців та національних меншин. Винними в організації Голодомору назвали керівників більшовицького тоталітарного режиму Йосипа Сталіна, В'ячеслава Молотова, Лазаря Кагановича, Павла Постишева, Станіслава Косіора, Власа Чубаря і Менделя Хатаєвича. Тоді ж кримінальну справу проти катів було одразу закрито у зв'язку з їхньою смертю.

Попри це вона мала важливе значення для встановлення правди та справедливості. За даними експрес-опитування, проведеного Інститутом Горшеніна, тоді близько 66,3% українців не вважали Голодомор штучним. Справа отримала схвальну оцінку Європи, натомість засудження з боку Росії, де її назвали "політичною грою з метою посварити дві країни та частиною виборчої кампанії чинного президента Віктора Ющенка".

Організаторів Голодомору в Україні Станіслава Косіора, Павла Постишева та Власа Чубаря розстріляли 26 лютого 1939-го в Москві. Усіх звинуватили у співпраці з іноземними розвідками. Згодом розстріляли й їхніх дружин.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили кримінальну справу щодо організаторів злочину проти українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути