вівторок, 23 січня 2018 23:13

Увесь ядерний арсенал Росії хотіли придбати за $60 млрд

Увесь ядерний арсенал Росії хотіли придбати за $60 млрд
ЄБРР хотів списати радянські борги в обмін на ядерну зброю. Фото: Bigmir.net

Європейський банк реконструкції і розвитку пропонував Росії списати борг у $60 млрд в обмін на відмову від ядерної зброї.

Про це свідчать документи канцелярій прем'єр-міністра і уряду Великої Британії за 1991-1992 роки, які розсекретив Національний архів, повідомляє "Історична правда".

Президент ЄБРР Жак Атталі написав у грудні 1991 року листа прем'єр-міністру Великобританії Джону Мейджору. В ньому назвав двома головними світовими проблемами, пов'язаними з СРСР, питання боргу і ядерної зброї.

"У зв'язку з цим я пропоную подумати про те, як вирішити одну проблему, використовуючи іншу, тобто про угоду про частковий або повний обмін ядерної зброї на списання боргу", - йдеться в листі Атталі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За п'ять років з території України вивезли всю ядерну зброю до Росії

Мейджору запропонували створити фонд, який би сплатив $60 млрд зовнішніх боргів СРСР в обмін на право фінансувати утилізацію радянського ядерного арсеналу.

У 1991 році СРСР оголосив мораторій на обслуговування зовнішнього боргу. Тоді непогашеними залишилися кредити на суму $ 61,8 млрд.

Останні борги СРСР Росія змогла виплатити у 2017.

8 грудня 1987 генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов та президент США Рональд Рейган підписали у Вашингтоні "Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності".

Зараз ви читаєте новину «Увесь ядерний арсенал Росії хотіли придбати за $60 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути