середа, 29 січня 2020 11:27

Вдарили морози, і пішов сніг - українці провели важку битву

Вдарили морози, і пішов сніг - українці провели важку битву
Московія вирішила підтримати Україну та оголосила війну Польщі 1654-го. За 2 роки за спинами козаків уклала з нею Віленське перемир'я. Тоді ж звинуватила Хмельницького у зраді. Фото: wikipedia

Битва під Охматовим - тепер Жашків Черкаської області, розпочалася 29 січня 1655-го. Билися українсько-московські та польсько-татарські війська. За козацькою традицією місцевість назвали Дрижиполем - бо тремтіла від холоду та вогню.

Передумовою стало спустошливе вторгнення польських військ під проводом Станіслава Ревери Потоцького на Поділля та Брацлавщину в жовтні 1654-го. Приєдналися до них і татари, які пропонували Хмельницькому допомогу в обмін на розрив союзу із Московщиною, але гетьман не погодився. Із Москвою його зв'язували Березневі статті.

Поляки і татари обложили Умань, яку утримував полковник Іван Богун. Йому на допомогу з-під Білої Церкви рушили війська гетьмана Хмельницького та московського воєводи Василя Шереметьєва. В авангарді армії перебували загони полтавського полковника Мартина Пушкаря. Довідавшись про наступ Хмельницького, поляки зняли облогу з Умані та рушили йому назустріч. Татари оточили загін Пушкаря у невеличкій фортеці Охматів.

Перша велика сутичка відбулася в долині річки Багви. Поляки раптовим наступом захопили табір козаків та 22 гармати. Але Хмельницький упорядкував військо та швидко відбив його вогнем із самопалів, завдавши ворогам відчутних втрат. Козаки облаштували традиційне укріплення з возів. Тоді ж поляки прорвали табір московитів і в рукопашному бою захопили 20 гармат і 300 бочок пороху, стрільці покидали зброю і почали відступати. Козакам довелося підтримувати союзника та собою "залатувати дірки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гетьман Хмельницький підписав союзний договір із Московією

"Трупом жовнірським козаки отаборились, бо не тилко вдень, а й уночи билися рукопаш", - згадував польський шляхтич, учасник бою.

За декілька днів козаки розпочали переговори із татарами. Пропонували їм покинути поляків. У цей момент із Умані та навколишніх сіл вийшла кіннота Івана Богуна та вдарила польські війська з тилу. Це врятувало українсько-московські війська від повного розгрому. Богдан Хмельницький пробився до Охматова 1 лютого і визволив загін Мартина Пушкаря. Тоді ж організував відступ до Білої Церкви. Розбиті та змерзлі поляки більше не могли атакувати.

Битва закінчилась нічиєю. Бойові дії припинилися, але війська сплюндрували край до весни 1655-го. Татари грабували українські села, їм протидіяв Іван Богун.

Героїчна оборона Умані від поляків загонами полковника Івана Богуна та місцевими жителями розпочалася 24 січня 1655-го. Богун вигукнув козакам гасло: "Не святкуватиме ніхто над нами перемоги!"

Зараз ви читаєте новину «Вдарили морози, і пішов сніг - українці провели важку битву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути