четвер, 02 липня 2015 11:45

Вчені з'ясували точну дату поцілунку на Таймс-сквер

В останньому номері американського журналу Sky & Telescope опублікована стаття, автори якої вирішили дослідити одну з найзнаменитіших фотографій XX століття. Знімок, на якому військовий моряк цілує медсестру, був зроблений 14 серпня 1945 року на Таймс-сквер у Нью-Йорку, коли жителі міста раділи звістці про капітуляцію Японії.

Автор: Wikipedia
  Знаменитий поцілунок стався в 17:51, а не в 14.00, як вважали раніше.
Знаменитий поцілунок стався в 17:51, а не в 14.00, як вважали раніше.

Стівен Кевелер (Steven D. Kawaler) з Університету Айови і Дональд Олсон (Donald Olson) з Університету штату Техас визнали, що хмарочоси, які оточують Таймс-сквер, можуть виступати в якості показника сонячних годин. Вони проаналізували розташування тіней будівель на фотографії і визначили, що знімок був зроблений о 17:51 хвилину.

Значення отриманого результату пов'язано з тим, що відомо не менше 12 чоловіків і 3 жінок, які оголошували, що саме вони були тими самими матросом і медсестрою. Найбільше визнання отримали пари Гленн Макдаффі - Едіт Шейн і Джордж Мендоса - Грета Фрідман. Мендоса навіть подавав в 1987 році позов проти журналів Time і Life за публікацію знаменитої фотографії без його згоди. Після того, як справу було передано до верховного суду, Мендоса відкликав позов. У книзі "Моряк, який цілується", де підтримується версія, що на фотографії зображені Мендоса і Фрідман, з їхніх слів стверджується, що поцілунок стався о 14 годині. Протиріччя цього факту з результатами дослідження, автори статті схильні вважати аргументом проти кандидатур Мендоси і Фрідман.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували точну дату поцілунку на Таймс-сквер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути