Ексклюзиви
пʼятниця, 24 травня 2019 23:13

Вчені зварили пиво за античним рецептом

Вчені зварили пиво за античним рецептом
Зварили пиво з дріжджів, які знайшли на розкопках. Фото: ВВС

Вчені трьох університетів Ізраїлю змогли відтворити шість зразків стародавніх дріжджів з глечиків, які виявили на розкопках.

З них зварили пиво. Подібне пили фараони в стародавньому Єгипті, повідомляє BBC.

Відроджене античне пиво з часом з'явиться на полицях магазинів.

"Я пам'ятаю, коли ми нарешті зварили це пиво, ми всі сіли за стіл і почали його пити. І я сказав, що або нам зараз буде добре, або через п'ять хвилин ми всі будемо мертві", -розповів деталі археолог з університету імені бар-Ілана Арен Майер.

У стародавньому Єгипті пиво пили всі, незалежно від соціального статусу або віку. Його пили замість води, яка могла бути зараженою.

Пиво варили за допомогою суміші зернових і води, яку потім запікали і залишали на сонці для бродіння. Іноді в напій додавалися екстракти різних фруктів. Ідея відродити античне пиво з'явилася у дослідників з Єврейського університету в Єрусалимі Ронена Хазана і Міхаеля Клуештейна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали пивний солод, якому 1600 років

Бровар Ітая Гутман допоміг застосувати сучасні технології. Створили пшеничне пиво з концентрацією алкоголю в 6% та медовуху з концентрацією алкоголю в 14%.

"Крім того, що пити пиво часів фараонів досить незвично саме по собі, це ще й надзвичайно важливе досягнення в галузі експериментальної археології. І це пиво цілком непогане на смак", - заявив Хазан.

В Ізраїлі археологи знайшли сліди найдавнішого в світі пива. Його виявили у печері Ракефет на горі Кармель. У похованнях натуфійців знайшли залишки ферментованих зерен пшеницевих рослин.

Зараз ви читаєте новину «Вчені зварили пиво за античним рецептом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути