Ексклюзиви
вівторок, 05 січня 2021 17:52

У похованні сарматок знайшли незвичайне люстерко

У похованні сарматок знайшли незвичайне люстерко
Реставрували давнє китайське люстерко, знайдене 2017 року Фото: Объединенная северокавказская археологическая экспедиция

Археологи розповіли про китайське люстерко, знайдене 2017 року в давньому могильнику на території Кабардино-Балкарської Республіки Росії.

Предмет лежав у похованні 2 заможних сарматських жінок. Після багаторічної реставрації стало відомо, що його виготовили близько II-III ст. н.е., за часів правління китайської династії Хань, повідомляє ТАСС.

Діаметр знахідки становить 11 см. Такі дзеркала відтворювали модель світу. Коло символізувало небо, квадрат в центрі - землю. Це і вказувало на Піднебесну імперію. Також люстерко прикрашав традиційний китайський орнамент із зображенням тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вважалися символом гріха - показали розкішні середньовічні дзеркала

За словами фахівців, це рідкісна річ, яку на теренах Кабардино-Балкарії знаходять вперше. Раніше 2 подібні знаходили на Північному Кавказі.

Також археологи розповіли про саме поховання. Шию однієї із жінок прикрашала гривня, а іншої - золотий медальйон зі скляною вставкою. Поруч із ними знайшли срібні фібули. Одяг жінок свого часу розшили бісером, що було характерно для традиційних сарматських костюмів.

Раніше на Мамай-горі у Запорізькій області знайшли металеве люстерко золотоординського періоду. Його виявили у похованні кочовика-половця.

Фахівці зазначали, що звичне нам скляне люстерко з'явилося лише XIII ст. До того часу в побуті використовували металеві, з відполірованих бронзових, срібних, олов'яних пластин. При цьому віддзеркалення у них були далекими від ідеалу.

Зараз ви читаєте новину «У похованні сарматок знайшли незвичайне люстерко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути