понеділок, 23 вересня 2019 10:41

У селищі розстріляли 1,6 тис. дітей

У селищі розстріляли 1,6 тис. дітей
Пам'ятник мирним жителям, яких розстріляли німці у селищі Кортеліси на Волині Фото: ratpresa.com.ua

Німецькі окупанти знищили селище Кортеліси - тепер Ратнівського району на Волині 23 вересня 1942-го. Загинули всі 2,8 тис. жителів.

Причиною жорстокої акції стали дії червоноармійців. Вони створили неподалік села партизанський загін імені Ворошилова під командуванням Бориса Михайловського.

Загін захопив кортеліську комендатуру та перерізав зв'язок німецьким поліцаям. Згодом партизани отаборилися в урочищі Душелиному та робили постійні вилазки у селище - викрадали продовольство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катували навіть дітей: знайшли поховання жертв НКВС

Німці розпочали залякування населення. Вимагали видати партизан, розстрілявши декількох людей, але все марно. У відповідь партизани вбили німецького солдата.

Тоді німецьке командування вирішило ліквідувати червоноармійців і тих, хто укривав їх. Операцію назвали "Трикутник". Масове знищення жителів села наказали чинити німецькій роті "Нюрнберг".

Село оточили з усіх боків о п'ятій ранку. Людей зігнали до центральної площі, сказали, що на збори, але коли усі зібрались, відкрили вогонь із автоматів. Того дня загинуло близько 2,8 тис. жителів, при цьому понад 1,6 тис. дітей. Подібні акції проходили у селищах Бірки та Борисівка на теренах Білорусі.

У радянські часи цей злочин намагалися приписати допоміжним загонам української та білоруської поліції.

1 вересня 1944-го у районі Коломиї на Івано-Франківщині відбувся останній бій Української повстанської армії з гітлерівцями. У цьому бою німці втратили двох убитими і мали двох полонених. Такі ж втрати були й у партизанів.

Зараз ви читаєте новину «У селищі розстріляли 1,6 тис. дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути