Ексклюзиви
понеділок, 23 липня 2018 08:21

В "трудовому таборі" вбили 700 тис. осіб

В "трудовому таборі" вбили 700 тис. осіб
Печі для спалювання тіл в концлагерях. Фото: На скрижалях - Blogger

Біля села Треблінка у Мазовецькому воєводстві в Польщі з 23 липня 1942 року почав діяти німецький "трудовий табір". До жовтня 1943 року в Треблінці було вбито більше 700 тис. чоловік.

Наказ про спорудження винищувального табору "Треблінка" дав рейхсфюрер СС Генріх Гіммлер голові СС Варшавського району. Будівництво табору розпочалося в кінці травня 1942 року. Територія 24 га була оточена подвійною огорожею висотою 3 метри, а також яром глибиною 3 метри.

В серпні-жовтні 1942 року збудували десять додаткових газових камер загальною площею 320 м. кв. Після цього можна було знищити одночасно всіх пасажирів, що прибули в 20 залізничних вагонах. Після наповнення людьми, в камери, замасковані під душові, подавали вихлопні гази від двигуна важкого танка. Смерть наставала від задушення за півгодини. Тіла вбитих спочатку закопували в великих колективних могилах. Весною 1943 року було наказано викопати тіла і спалити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Востаннє масово стратили людей в газовій камері Аушвіцу

Персонал табору складався з 30 членів СС і близько 100 вахтманів представників різних етнічних груп — німців, росіян, українців, поляків, словаків, болгар, представників республік Середньої Азії СРСР. Багато євреїв з Західної та Центральної Європи прибували в табір на звичайних пасажирських потягах, розраховуючи, що їх везуть на нове місце проживання. Євреїв зі Східної Європи привозили в забитих товарних вагонах, не даючи води і харчів.

2 серпня 1943 року в Треблінці-2 було піднято повстання в'язнів, яке було жорстоко придушено. Після нього табір ліквідовано.

Концтабір в Аушвіці, поблизу польського міста Освенцим, був одним із найбільших концтаборів у світі. З кінця травня 1940 до січня 1945 його використовували як нацистський концтабір, а згодом і як радянський.

Зараз ви читаєте новину «В "трудовому таборі" вбили 700 тис. осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути