пʼятниця, 30 жовтня 2020 01:13

В інтернет виклали документи про роботу українців в ООН

В інтернет виклали документи про роботу українців в ООН
Опублікували архів радянських документів. Фото: istpravda.com.ua

Опублікували 46 документів про зв'язки українців з ООН.

У них йдеться про те, як СРСР використовував дипломатів для агентурних цілей за кордоном та про те, як організації української діаспори намагалися через Генасамблею ООН заявляти про політичні репресії в СРСР. Документи опублікував Електронний архів Українського визвольного руху, повідомляє "Історична правда".

"КГБ писав характеристики на пропонованих делегатів, готував доповідні про їхню поведінку та перевіряв, чи можуть вони бути вдалими кандидатами для поширення інформації про "досягнення СРСР"", - розповів історик Денис Пасічник про зміст колекції.

В одному з документів дають характеристику письменнику Віталію Коротичу. Його рекомендують на посаду прес-аташе Представництва УРСР при ООН. Комітет держбезпеки пише, що Коротичу вдається поширювати пропаганду про досягнення СРСР за кордоном та встановлювати зв'язки з еміграцією.

Діаспора намагалася звертати увагу світу на те, що УРСР не є самостійним членом ООН. Всі рішення української делегації ухвалюються за поданням Москви. Проводили акції протесту та демонстрації біля будівлі ООН у Нью Йорку. Говорили про порушення прав людини в СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада взялась арештовувати українських діячів

"Парадоксально, що СРСР включав Україну в склад ООН, щоб помножити свої голоси, але натомість присутність України дала змогу українцям за кордоном на міжнародному рівні звертати увагу до українських проблем — адвокатувати вихід України зі складу СРСР, інформувати про Голодомор, русифікацію і знищення культури, переслідування діячів культури, українських політв'язнів", - сказав директор архіву СБУ Андрій Когут.

Провідника ОУН Степана Бандеру вбили у Мюнхені, ФРН, 15 жовтня 1959 року. Вбивця діяв з наказу голови КГБ Олександра Шелепіна і першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова.

Зараз ви читаєте новину «В інтернет виклали документи про роботу українців в ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути