Ексклюзиви
пʼятниця, 05 червня 2020 03:13

У Білорусі вшанували українського героя Другої світової

У Білорусі вшанували українського героя Другої світової
Відзначили память Олександра Сільвашка. Фото: "Історична правда"

У Білорусі вшанували пам'ять Олександра Сільвашка, який першим потиснув руку лейтенанту армії США Уільяму Робертсону під час зустрічі на Ельбі 25 квітня 1945 року.

Посол України в Білорусі Ігор Кизим разом з повіреною у справах США в Республіці Білорусь Дженіфер Мур та заступником міністра закордонних справ Білорусі Олегом Кравченко відвідали кладовище Міхановичи біля Мінська, де похований Сільвашко, передає "Історична правда".

Олександр Сільвашко народився 1922 року в селі Кавунівка Шполянського р-ну Черкаської обл. До Другої світової війни працював на Черкащині.

З 1941 року був у партизанах. У 1943 році влився до лав 58-ї гвардійської дивізії. Брав участь у боях на переправах через ріки Буг, Дніпро, Вісла та Одер, під час яких отримав важкі поранення. Мав бойові нагороди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вона пройшла через невимовні жахи всю дорогу до Берліна": Мілла Йовович розповіла про бабусю

Весною 1945-го у складі 1-го Українського фронту дійшов до річки Ельба. Там поблизу міста Торгау 25 квітня 1945 року відбулась зустріч передових розвідувальних груп радянських та американських військ.

Цього дня саме командир групи, лейтенант Олександр Сільвашко першим потиснув руку лейтенанту армії США Уільяму Робертсону на напівзруйнованому мосту через Ельбу.

Після війни Сільвашко разом з дружиною та донькою переїхав до Білорусі. Працював вчителем історії, був директором учбових закладів. Брав участь у відновленні та будівництві шкіл. Помер восени 2010 року.

Хокеїст 40-річний Террі Савчук помер 31 травня 1970-го у Нью-Йорку після травми, яку отримав під час бійки. Його називали "воротарем № 1 світового хокею". За рейтингом тижневика The Hockey News увійшов до п'ятірки кращих хокеїстів усіх часів.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі вшанували українського героя Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути