Ексклюзиви
четвер, 15 лютого 2018 10:06

В Афганістані воювали понад 160 тис. українців

В Афганістані воювали понад 160 тис. українців
Останній радянський солдат покинув Афганістан 15 лютого. Фото: stihi.ru

15 лютого 1989 року останній радянський солдат покинув Афганістан. Незалежна Україна щороку офіційно вшановує цього дня День пам'яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів і День виводу військ з Афганістану.

В Афганістані воювали понад 160 тис. громадян України. Загинули більш як 3 тис. українських солдат і офіцерів. Десятки вважаються зниклими безвісти. Чимало воїнів, яких звільнили з полону, виїхали за кордон, пригадують колишні військовослужбовці. Бо на полонених у Радянському Союзі очікувало переслідування, їх трактували, як зрадників, пише сайт "Радіо Свобода".

Загиблі поверталися додому в цинкових домовинах. Відчиняти труни рідним забороняли, хоча робили вони це таємно й жахалися, побачивши понівечені останки синів, чоловіків, батьків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Луганськом загинув сотник Майдану і лідер афганців Олег Міхнюк

Влада СРСР і США 1988-го домовилися про невтручання в справи Афганістану. Розпочате у травні 1988 року виведення військ з Афганістану закінчилося 15 лютого 1989-го. Групи радянських військ остаточно покинули цю країну.

Військова операція в Афганістані тривала 10 років. 1979-го СРСР ввели війська, щоб знешкодити Афганську опозицію. Глава опозиції зайняв у результаті контрреволюційного перевороту пост глави Афганістану. Угруповання повстанців підтримували США й інші держави. В результаті, 1986 року в Афганістані відбувся черговий державний переворот, в результаті якого Мухаммеда Наджібулла обрали президентом Республіки Афганістану.

1979-го в Афганістані тривала громадянська війна. 12 грудня 1979 року на засіданні Політичного бюро Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу прийняли рішення № 176/125 про введення військ до Афганістану. В результаті цього в Афганістані відбулася низка переворотів. Війна тривала 10 років - з 1979 по 1989 рік і забрала життя 15 тис. радянських солдат.
Війна негативно вплинула на зовнішньополітичне становище СРСР. За 3м роки після виведення військ імперія розпалася.

Зараз ви читаєте новину «В Афганістані воювали понад 160 тис. українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути