середа, 03 червня 2020 12:34

Дізналися, що спонукало людей будувати піраміди

Дізналися, що спонукало людей будувати піраміди
На будівництво пірамід жителів доіспанської Америки надихнули гори. Фото: Pixabay

Працівники Національного інституту антропології та історії Мексики пояснили, чому корінні народи Америки будували піраміди. Вважають, що наслідували природу та зводили священні копії гір.

Висновків дійшли, проаналізувавши відомі піраміди Мексики. Усі архітектурні споруди є різними, але об'єднує їх лише одна структура, повідомляє Oops Top.

Пірамідальна форма нерідко зустрічається у місцевій природі, зокрема у горах, пагорбах, вулканах. Вона полегшувала завдання зведення високого монументального об'єкта, що було особливо важливо для давніх людей, які не мали технологій нашого часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли стелу, що змінює уявлення про культуру майя

Учені вважають, що піраміди наділяли сакральним та міфічним значенням. Наприклад, вулкани вважали місцем зародження життя.

Піраміди стали віссю, довкола якої будували міста, що також було своєрідним відображенням уявлення доколумбових народів про навколишній світ. Однак таке пояснення не є універсальним для всіх світових культур та народів, що зводили такі споруди.

Наприкінці 2019 року археологи виявили стародавнє місто на вершині Андських гір у Перу. Воно розташоване на 1,5 км вище за всесвітньо відому пам'ятку цивілізації інків Мачу-Пікчу та, ймовірно, є давнішим за неї. Місто знайшли за допомогою сучасної технології LIDAR - ідентифікації та визначення дальності за допомогою світла.

Зараз ви читаєте новину «Дізналися, що спонукало людей будувати піраміди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути